Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:27

Papež v nagovoru posvečenim obsodil mamilarske najete morilce, ki uničujejo življenja mladih

Srečanje papeža s posvečenimi v Medellinu
Foto © Radio Vatikan

Zadnji papežev dogodek v Medellinu je bilo srečanje s približno 12 tisoč duhovniki, redovniki, redovnicami, bogoslovci in njihovimi družinami. Sveti oče je spregovoril o bistvu poklicanosti, hkrati pa izpostavil mlade in mamila, ki uničujejo njihova življenja.

Papež je v Medellinu, ki je nekdaj predstavljal kraljestvo trgovca z mamili, Paola Escobarja, uperil prst proti današnjim preprodajalcem, ki uničujejo življenja številnih mladih.

»Mladi so po naravi nemirni, ta nemir pa pogosto zmotijo in uničijo mamilarski najeti morilci.«

Prisotne je prosil, naj molijo za spreobrnjenje preprodajalcev.

V Kolumbiji duhovni poklici sicer rastejo v različnih okoljih, polnih nasprotij. Ob tem je duhovnike opozoril, naj ne bodo navezani na materialne stvari in ponovil, kar je že večkrat dejal ob podobnih priložnostih: »Hudič vedno najde pot preko denarnice.«

Ni možno hkrati služiti Bogu in bogastvu, je dejal papež in dodal, da ne smejo izkoriščati dobrote vernikov in sprejemati materialnih dobrin.

Ostro je obsodil tudi spolne zlorabe: »Strup laži, skritih stvari, manipulacije in zlorabe Božjega ljudstva, najšibkejših in predvsem ostarelih in otrok ne sme imeti mesta v naši skupnosti.«

Po papeževih besedah je take veje treba odrezati. Duhovnike je na koncu pozval, naj ne pozabijo na veselje, s katerim morajo živeti svoje poslanstvo:

»Naše nalezljivo veselje mora biti prvo pričevanje Božje bližine in ljubezni.«

Na odru so bile izpostavljene relikvije prve kolumbijske svetnice, redovnice Laure Montoye, ki jo je leta 2013 za svetnico razglasil papež Frančišek.

 


Ne spreglejte: