Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:23

Leta 2020 na voljo posebna ekološka embalaža za pijačo in kozmetične izdelke

Logo projekta Citruspack
Foto © Tesco

Partnerji iz več Evropskih držav so poleti začeli sodelovati pri razvijanju okoljske inovacije, usmerjene k trajnostni rabi odpadnih surovin citrusov. Namen je ponuditi ekološko embalažo za pijačo in kozmetične izdelke. Iz naše države se je projektu pridružil Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos.

Cilj projekta Citruspack je povečati izkoristek stranskih proizvodov agrumov pri predelavi pomarančnih, limoninih in klementininih sokov na vsaj 80 odstotkov izrabe odpadnih surovin. "Bistvo je, da te odpadke pretvorimo v nove surovine za ostale končne produkte," nam je povedala vodja ekipe inovatorjev v Tecosu Vesna Žepič Bogataj. Po njenih besedah gre za tržno zanimivo in trajnostno naravnano rešitev. "Ta embalaža bo popolnoma biorazgradljiva." Kot je zagotovila, ne bo sodila med škodljive odpadke. "Izhodni rezultati tega projekta bodo dobavljivi za na tržne police čez nekako tri leta," je še pojasnila Žepič Bogatajeva.

Projekt, v katerem poleg Slovenije sodelujejo še Španija, Francija in Belgija, je del programa Life za okolje in podnebne ukrepe, edinega finančnega instrumenta Evropske komisije, ki je v celoti namenjen okoljskim inovacijam. Po besedah Žepič Bogatajeve je podpora Evropske unije izredno pomembna.

Projektu Citruspack bomo podrobneje predstavili v rubriki Evropska unija v živo po Mozaiku dneva ob 18.30.


Ne spreglejte: