Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:42

Mladi ruski katoličani zbrani v Sibiriji

V vzhodni Sibiriji na temo: »Ne boj se Marija, kajti našla si milost pri Bogu« poteka osmo nacionalno srečanje mladih ruskih katoličanov. V kraj Baikalsk je iz štirih ruskih škofij prispelo približno 200 mladih.


Cerkev pomaga združevati družine na meji z Mehiko

Katoliška cerkev v Združenih državah Amerike je prevzela ključno vlogo pri združevanju begunskih družin, ločenih na meji z Mehiko. Dve človekoljubni združenji sta pripomogli, da se je približno trideset otrok znova združilo s svojimi starši, v zadnjem tednu pa so združili še 55 begunskih družin.


Bdenje za migrante, ki so umrli v Sredozemlju

V cerkvi Svetih mučencev v Torinu Italiji so sredi tedna pripravili molitveno bdenje z naslovom »Umiranje zaradi upanja« za vse, ki so izgubili življenje na poti v Evropo. Torinski nadškof Cesare Nosiglia je na srečanju opozoril, da se v Sredozemskem morju, ki povezuje Evropo z Afriko in Bilžnjim Vzhodom, vrstijo umori nedolžnih.


Merklova: Obdržati Evropo skupaj bo pomembna naloga prihodnjih let

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da je nujno obdržati Evropsko unijo skupaj. Ob tem je dodala, da si bo prizadevala za večjo enotnost povezave, čeprav so transatlantski odnosi zaradi drže ameriškega predsednika Donalda Trumpa močno pod pritiskom. Na novinarski konferenci pred letnim dopustom pa se je Merklova dotaknila tudi vprašanja migracij in še nekaterih drugih tem.


Prebivalci Nikaragve: Ne dovolite, da umremo!

Razmere v Nikaragvi so vse slabše. Vladne sile so v teh dneh prevzele nadzor nad mestom Masaya, od koder so se aprila razširili protesti proti predsedniku države Danielu Ortegi. Prišlo je do spopadov, ki so zahtevali nove žrtve. Do zdaj je po nekaterih podatkih umrlo že več kot 360 ljudi. Mednarodna skupnost poziva h končanju nasilja, oglasila se je tudi Katoliška Cerkev, ki med drugim poudarja pomen dialoga.


Chiara Corbella Petrillo kmalu blažena

Šest let po smrti Božje služabnice Chiare Corbello Petrillo je rimska škofija začela postopek za njeno beatifikacijo. Mlada žena je umrla pri 28-ih letih 13. junija 2012, potem ko je zavrnila zdravljenje tumorja, da je rešila življenje svojemu nerojenemu otroku.


Desetminutno zvonjenje za srebrne hrvaške nogometaše pred sprejemom v Zagrebu

Srebrne hrvaške nogometaše je ob sprejemu v središču Zagreba med drugim pozdravilo zvonjenje. Zvonova katedrale v prestolnici južne sosede Slovenije sta deset minut spodbujala vernike in ljudi dobre volje k zahvali in molitvi za fante, ki so s pogumno in pošteno igro na svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli odličen rezultat. Številnim čestitkam se je pridružil tudi vrh krajevne Cerkve.


Evropska unija in Japonska podpisali največji trgovinski sporazum do zdaj

Evropska unija in Japonska sta v Tokiu podpisali zgodovinski trgovinski sporazum. Ta poleg gospodarske vrednosti prinaša tudi pomembno politično sporočilo proti protekcionizmu.


Perko: Uzakonitev možnosti spremembe spola pomeni zaton Zahodne družbe

Portugalski parlament je v petek sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo.


Vrh Trump-Putin minil brez presenečenj

Dolgo pričakovani vrh predsednikov ZDA in Rusije Donalda Trumpa in Vladimirja Putina v Helsinkih je minil v pozitivnem ozračju, po pričakovanjih pa ni postregel s prebojem. Voditelja sta na srečanju odprla številne mednarodno pomembne teme, s pogovori pa sta bila zadovoljna. Manj zadovoljni so bili s srečanjem v ZDA, vendar politični analitik Bogomil Ferfila poudarja, da je bil vrh zelo pozitiven.


Novejše novice | Starejše novice