Ljubljana, torek, 26. september 2017, 23:53

Iraški Kurdi za neodvisnost. Kristjanom s planote Ninive obljubljajo upravno avtonomijo.

Več kot 90 odstotkov iraških Kurdov je na včerajšnjem referendumu glasovalo za neodvisnost kurdske avtonomne pokrajine. Volilna udeležba je bila 72-odstotna. Zvezna iraška vlada je referendum že prej označila za protiustavnega in pravno ničnega, uporabiti pa namerava vsa sredstva, da zaščiti enotnost in ozemeljsko celovitost Iraka. Najglasnejša nasprotnika referenduma sta tudi Iran in Turčija, kjer prav tako živi veliko Kurdov. Združeni narodi so posvarili, da utegne izid glasovanja destabilizirati regijo. Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani po drugi strani poudarja, da ne bo takoj razglasil državnosti in da je pripravljen na pogovore z Bagdadom. Kaldejski patriarh pa je pozval k preudarnosti, saj se boji novih konfliktov.


Šolske sestre de Notre Dame – kako naprej?

Šolske sestre de Notre Dame so se zbrale na 24. generalnem kapitlju, ki bo v ZDA potekal vse do 24. oktobra. Iz Slovenije se kapitlja udeležujeta provincialna predstojnica s. M. Magda Burger in izvoljena delegatka s. M. Martina Radež.


Uradno svarilo papežu Frančišku

Po več napovedih, da se bo to zgodilo, je bil v noči na nedeljo objavljen uradni popravek, ali svarilo, papežu Frančišku, in sicer zaradi napak, ki naj bi jih zapisal v svoji apostolski spodbudi Radost ljubezni. Pod dokument, ki so ga svetemu očetu osebno izročili že 11. avgusta, zdaj pa je prišel v javnost, pa se tokrat niso podpisali kardinali. Edini škofovski podpis prihaja od vodje Bratovščine sv. Pija X. Bernarda Fellaya, ostali podporniki omenjenega pisma pa so duhovniki, znanstveniki, novinarji in blogerji iz 20 različnih držav. Med njimi je tudi nekdanji direktor vatikanske banke IOR Ettore Gotti Tedeschi.


Maver in Štuhec po volitvah v Nemčiji opozarjata na slab rezultat Merklove

Volitve v Nemčiji niso postregle s tako prepričljivo zmago Angele Merkel. Moralni teolog dr. Ivan Štuhec in publicist dr. Aleš Maver sta v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila, da bo morala unija CDU CSU dobro premisliti nadaljnje korake.


AUDIO: V Nemčiji slavila krščanska unija, socialdemokrati v opozicijo

V Nemčiji se zmage na parlamentarnih volitvah veseli krščanska unija kanclerke Angele Merkel. Po rezultatih vzporednih volitev ji na drugem mestu sledijo socialdemokrati Martina Schulza, na tretjega se je uvrstila skrajna Alternativa za Nemčijo. V bundestag so se prebili še liberalci, Levica in Zeleni. Zdaj so se v državi začela ugibanja o tem, kakšna bi utegnila biti koalicija. Za komentar na izid volitev smo poklicali publicista Aleša Mavra in moralnega teologa Ivana Štuheca.


Na parlamentarnih volitvah v Nemčiji se obeta kar visoka udeležba

V Nemčiji izbirajo novo sestavo zveznega parlamenta. Voli lahko 61 milijonov in pol upravičencev. Zmaga se že četrtič nasmiha krščanski uniji Angele Merkel, medtem ko se bodo morali socialdemokrati Martina Schulza najverjetneje sprijazniti z enim najslabših rezultatov v zgodovini. Zanimiv bo predvsem boj za tretje mesto, ki bi lahko pripadlo skrajni Alternativi za Nemčijo.


Mehiko je znova streslo, o žrtvah za zdaj ni poročil

Mehiko je znova streslo. Tokrat je bilo žarišče potresa z magnitudo 6,1 na jugu države, od tam poročajo o gmotni škodi, saj naj bi se zrušilo več zgradb in mostov. Žrtev naj k sreči ne bi bilo. Medtem narašča število umrlih po torkovem potresu z magnitudo 7,1 - zahteval naj bi približno 300 življenj. Reševalci še pregledujejo ruševine in iščejo preživele, pri tem jim pomagajo tuje službe, saj je časa vse manj.


Papež z direktorji za migracije in varovanci Ustanove svete Lucije

Papež Frančišek je pred tem koncem tedna nagovoril narodne direktorje za migracije - v Rimu so se udeležili srečanja, ki ga je pripravil Svet evropskih škofovskih konferenc. Sveti oče je prav tako presenetil osebje in varovance Ustanove svete Lucije. Njegov obisk tega znanega rehabilitacijskega središča v večnem mestu je sodil v tako imenovane petke usmiljenja.


Merklova v nedeljo skoraj zanesljivo po četrti kanclerski mandat

Nekaj ur pred volitvami je bitka za glasove v Nemčiji v polnem zamahu. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo zmaga še četrtič zapored pripadla Angeli Merkel, čeprav je še lani kazalo drugače. Vprašanje pa je, s kom bo unija CDU in CSU oblikovala koalicijo. Boj za preostanek glasov je odprt, veliko volivcev pa še neodločenih. Za komentar smo vprašali teologa Ivana Štuheca, ki je volilno tekmo do nedavnega spremljal v Nemčiji.


V Mehiki žalujejo za žrtvami uničujočega potresa

V Mehiki nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po uničujočem potresu, ki je zahteval najmanj 230 življenj. Gasilci, policisti, vojaki in prostovoljci pospešeno odstranjujejo ruševine. Predsednik Enrique Pena Nieto je že bil na terenu, razglasil je tridnevno žalovanje za umrlimi in hkrati pozval k pomoči pri obnovi. To je že obljubila mednarodna skupnost, med drugim Evropska unija, Združeni narodi in številne države. K solidarnosti s trpečimi v tej naravni katastrofi je povabila tudi mehiška škofovska konferenca, tamkajšnja Karitas je v več delih države odprla centre, v katerih zbira najnujnejše za tiste, ki so ostali brez vsega.


Novejše novice | Starejše novice