Ljubljana, sobota, 25. november 2017, 12:20

Sožalni telegram papeža Frančiška ob terorističnem napadu v Egiptu

Papež Frančišek je v sožalnem telegramu obsodil teroristični napad na zbrane v mošeji na severu Sinajskega polotoka, poroča Radio Vatikan. Ob tem pa je izrazil tudi svojo solidarnost z egiptovskim ljudstvom.


Egipt pretresel krvav napad na mošejo

Egipt je pretresel napad na mošejo na polotoku Sinaj, v katerem je bilo ubitih najmanj 235 ljudi, več kot 100 pa je bilo ranjenih. Egipt je razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je napovedal oster odgovor na napad. Obsodbe napada prihajajo z vsega sveta, tudi iz Slovenije.


V Bruslju vrh vzhodnega partnerstva in EU

V Bruslju se sestajajo voditelji članic Evropske unije in šestih vzhodnih sosed, nekdanjih sovjetskih republik. Od vzpostavitve t. i. partnerstva leta 2009 je temeljna ovira pri poglabljanju odnosov evropskega vzhoda z unijo Rusija, ki želi ohraniti vpliv v regiji. Ob robu zasedanja se bosta sestala tudi britanska premierka Theresa May in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, da preverita napredek pogajanj o brexitu.


Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije po srečanju s predstavniki iz Brezij pohvalil Slovenij

V Fatimi, ki se letos nahaja v jubilejnem letu, se je včeraj v organizaciji Svetovne turistične organizacije (UNWTO), Ministrstva za gospodarstvo Portugalske in Mestne občine Ourem sklenil dvodnevni mednarodni kongres o verskem turizmu in romanjih.


Božično drevo s Poljske že prispelo v Vatikan

Po 12-dneh vožnje je včeraj na trg. sv. Petra v Vatikanu prispelo božično drevo, ki ga letos letos poklanja Poljska. Gre za 60 let staro jelko, visoko 28 metrov, ki ji je pred leti zaradi strele odpadel vrh. Okraske zanjo so pripravili otroci iz nekaj italijanskih bolnišnic, ki skupaj s starši sodelujejo v terapevtskem keramičnem programu, pomagali so jim še sovrstniki s popotresnega območja nadškofije Spoleto-Norcia. Božično drevo bodo osvetlili 7. decembra. Jaslice letos prihajajo iz Neaplja.


Kakšna hinavščina je v molku nasilja nad ženskami in otroki!

Papež Frančišek je včeraj v vatikanski baziliki vodil molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Demokratični republiki Kongo. Spomnil je na ženske žrtve nasilja in otroke, ki trpijo zaradi konfliktov, s katerimi nimajo nobene povezave in kradejo njihovo otroštvo ter včasih tudi življenje. »Kakšna hinavščina je v molku ali zanikanju nasilja nad ženskami in otroki! Tukaj vojna kaže svoj najstrašnejši obraz,« je dejal papež in Gospoda prosil, naj podpira vse, ki si prizadevajo, da bi premagali zlo z dobrim.


V Vatikanu nocoj molitev za mir v Južnem Sudanu in Kongu

Papež bo nocoj v vatikanski baziliki vodil molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Demokratični republiki Kongo. V ZDA pa danes praznujejo zahvalni dan. Tamkajšnji škofje bodo posebno pozornost posvetili izključenim iz družbe in sicer ubogim, bolnim, zasvojencem, brezposelnim, še posebej pa mladim beguncem in migrantom.


Ratku Mladiću dosmrtna kazen; družine žrtev Srebernice z mešanimi občutki

Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić je obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Haaško sodišče ga je spoznalo za krivega genocida v Srebrenici ter vojnih zločinov.


V Fatimi več kot 500 predstavnikov iz vsega sveta razpravlja o vlogi verskega turizma

V Fatimi, ki se letos nahaja v jubilejnem letu, se je danes v organizaciji Svetovne turistične organizacije in portugalskega ministrstva za gospodarstvo začel dvodnevni mednarodni kongres o verskem turizmu in romanjih. Na kongresu, ki se ga udeležuje več kot 500 predstavnikov, med njimi številni ministri, vodilni turistični delavci in gospodarstveniki so tudi predstavniki iz Slovenije. Tako se kongresa udeležujejo predstavniki narodnega svetišča Marije Pomagaj iz Brezij, med njimi je rektor svetišča p. Robert Bahčič in direktorica romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt.


Vatikan sprožil novo preiskavo o spolnih zlorabah v malem semenišču

Vatikan je po objavi knjige italijanskega novinarja Gianluigija Nuzzija, ki razkriva spolne zlorabe med sovrstniki v vatikanskem malem semenišču sv. Pija X, sporočil, da je sprožil novo preiskavo, s katero želi »v celoti osvetliti tamkajšnje dogodke«, do katerih naj bi prišlo pred desetimi leti.


Novejše novice | Starejše novice