Ljubljana, torek, 25. september 2018, 22:58

Pesem in podobe Slovenije

Pesmi in podobe iz Slovenije
Foto © Božidar Bajuk

V soboto, 9. septembra 2017, nas je Mendoški Pevski zbor presenetil z zanimivim in poučnim koncertom: Pesmi in podobe različnih pokrajin Slovenije.

Pevovodja mag. Diego Bosquet vodi naš pevski zbor že od leta 2000. Diego je muzikolog, raziskovalec, pevovodja in glasbeni pedagog. Poleg mešanega pevskega zbora vodi tudi Mendoški fantovski oktet in druge mendoške glasbene skupine. Njegova žena Mariana Ruiz Díaz sodeluje pri vajah vokalizacije za pevce vseh skupin in tudi pri otroškem zboru šolskega tečaja sv. Cirila in Metoda. Oba sta vzor spoštovanja, navdušenja in zaljubljenosti v slovenske vrednote, naše besede, pesmi in tudi prelepe Slovenije.

Koncert je bil razdeljen na dva dela. V prvem je nastopil povabljeni zbor Maturantov univerzitetne srednje šole Martín Zapata, ki ga tudi vodi Diego Bosquet. Ubrano so nam zapeli : »Locus isti« – Anton Bruckner, dve pesmi afroameriških sužnjev: »Cotton needs a pickin« in »Joshua fit the battle of Jericho«; ter priredbe argentinskih skladb: »Volver«, » Milonga sentimental«, »Doña Ubenza« , in »Salamanqueando pa´mí«. Dodali so še ukrajinsko uspavanko: »Shedrik«– N. Leontovich. Navzoči smo skupini čestitali z dolgim ploskanjem.

Drugi del je bil posvečen slovenski pesmi, s projekcijo na velikem ekranu posrečeno izbranih posnetkov naših pokrajin in prevodov besedil.

Zamisel je pevovodja takole razložil: »Slovenija je dežela bogatih kulturnih vrednot, posebno pevskih. Nocojšnji program smo si zamislili kot potovanje po raznolikih slovenskih pokrajinah. Značilnost pokrajin so, poleg narave, tudi starodavne narodne navade, govorica, beseda in pesem. Vsi, ki smo imeli srečo potovati po veličastni Sloveniji, smo odkrili in uživali enoto narave in glasbe. Predstavili vam bomo posnetke slovenskih pokrajin in prevod besedila izbranih pesmi, da boste vsi razumeli in dojeli celotno vsebino.

Opazili boste opevanje ljubezni, veselje in žalost, praznovanja in vsakdanje ljudsko delo in življenje. Pesmi so preproste, kar je značilnost narodnih napevov. Zapeli vam bomo priredbe za mešani zbor, nekatere zasnovane prav za našo mendoško pevsko skupino.

Nocojšnji koncert je tudi skromen zgodovinski pregled našega zbora. Nekatere pesmi spadajo v prve čase, druge pojemo v sedanjem obdobju, nekatere vam bomo prvič zapeli na našem odru«.

Slovenski pevski zbor iz Mendoze
Slovenski pevski zbor iz Mendoze

Prva pesem je bila posvečena Prekmurju: Zapeli so »Sejaj žito« – priredba Damijana Gruma; sledila je Štajerska: »Vse najlepše rožice« – Emila Adamiča priredba za mešani zbor Marka Muniha; Koroška: »Moj pobič je furman«- priredba za mešani zbor – Božidar Bajuk; Dolenjska: »Ciganski otrok« – priredba Marko Bajuk. Pesem je navzoče navdušila, ker opeva doživljanje današnje diskriminacije in posebno ker sta prvo in zadnjo vrstico, zelo ganljivo zapela fantka stara 6 in 7 let. »Sirota jaz, okrog blodim, ubog´cigansk´ otrok, v samoti tihi se solzim, kjer čuje me le Bog«. Z velikim navdušenjem smo jima zaploskali. Sledila je Notranjska: »Ena nova zdravica« – priredba Marko Bajuk; Gorenjska: »Meglica« – priredba Marko Bajuk in končno še Primorska: »Dajte, dajte« – Aldo Kumar. Navdušeni poslušalci smo dosegli še »Del prado vengo« – priredba Vivian Tabbush, argentinsko folklorno skladbo s spremstvom kitare, charanga in bomba. Uspešna zamisel je dosegla veliko in popolno sodelovanje pevcev s poslušalci. Zbor se je izredno lepo postavil. Vsem, ki so se dolgo trudili s pripravo celotnega nastopa, iskrena zahvala in čestitke.

Veseli razgovori številnih prijateljev zborovskega petja so sledili pri pogrnjenjh mizah. Pevke so nam pripravile štrudelj in empanade, fantje pa dobro pijačo. S pristnim doživetjem smo se, pozno v noč, vrnili na svoje domove.


Ne spreglejte: