Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec (foto: Mohorjeva.at)
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec

Knjige mojega življenja

Slovenci po svetu | 03.10.2017, 18:10 Matjaž Merljak

Slovenski knjižni center Mohorjeva Celovec in Katoliški dom prosvete v Tinjah vabita na prireditvi Knjige mojega življenja, na katerih bosta gosta ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in dr. Reginald Vospernik.

V Slovenskem knjižnem centru v Mohorjevi knjigarni v Celovcu (Viktringer Ring / Vetrinjsko obmestje 26) bo nadškof msgr. Stanislav Zore OFM to sredo, 4. oktobra 2017, ob 18. uri gost dekana Ivana Olipa, z dr. Vospernikom pa se bo v sredo, 18. oktobra, ob 18. uri pogovarjala Jerneja Jezernik.

Nadškof Zore pravi: S knjigami se srečujem od svojih otroških let. Najprej so me vzgajale mohorjevke. Čeprav je bilo za denar vedno težko, smo bili redni naročniki mohorjevk. V višjih razredih osnovne šole pa sem postal reden obiskovalec šolske knjižnice. Kaj sem bral? Tisto, kar me je v določenih letih zanimalo. Posegal sem po različnih pisateljih, domačih in tujih.

Pozneje sem, ker sem hotel tudi knjige v tujih jezikih, prebrati čim bolj natančno, začel tudi prevajati. Nabralo se je lepo število naslovov.

Kako me je to oblikovalo, težko rečem, vidim pa, da včasih skozi glavo šinejo misli, za katere vem, da niso moje, ne vem pa, kje sem jih dobil.

Seveda pa čisto posebno mesto zavzema Sveto pismo, ki me vedno znova preseneča tako v svoji duhovni sporočilnosti kot tudi s svojo literarno močjo. Sam pri sebi pa mislim, da najboljše knjige še nisem dobil v roke. Ta me še čaka.

Šolnik, publicist, politik, zaveden koroški Slovenec (23 let je bil ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu) dr. Vospernik pa je zapisal: Nulla dies sine linea - naj ne mine dan brez branja, to pravilo, ki so mi ga posredovali vzgojitelji v gimnaziji na Plešivcu, me odtlej spremlja iz dneva v dan.

Iz ranega otroštva se spomnim Möderndorferjevih Koroških narodnih pripovedk, izdanih leta 1946 pri celjski Mohorjevi družbi, pa tudi nemških zgodb iz zbirke Im engsten Ringe, ki sem jih prejel kot božčino darilo leta 1946. Na tej osnovi se je razvijal moj literarni okus, se višješolcu ustavljal pri Francozih Mauriacu, Claudelu in Bernanosu, pri velikanu Dostojevskem, kajpada pri Ivanu Cankarju, pri Hölderlinu...

Tako je tiskana beseda postajala nepogrešljiv del mojega življenja.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...