Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Slovenija na Expo Colectividades

Nastop najmlajših, foto © Svobodna Slovenija
Slovenija na Expo Colectividades
Foto © Svobodna Slovenija

V soboto 2. in nedeljo 3. septembra 2017 je v Buenos Airesu v Argentini potekal “Expo Colectividades”, praznovanje skupnosti, na katerem so se predstavili tudi naši rojaki. O tem je za tednik Svobodna Slovenija pisal Jože Lenarčič, prevedla pa Alenka Cukjati.

Dogodek je pripravila občina Ciudad de Buenos Aires. Pretekla leta je javno povabila predstavnike različnih skupnosti pod sloganom “Fiesta de las Colectividades” (“Praznovanje skupnosti”) v Palermu. Letos je šla korak dlje: k sodelovanju je povabila ambasade. Te so lahko sodelovale same ali so izbrale predstavnike, ki so zastopali posamezno državo. Slovenska ambasada je predstavitev slovenske skupnosti v Argentini zaupala krovni organizaciji Zedinjeni Sloveniji. Za vezni člen z organizatorji in glavnega koordinatorja je bil izbran Toni Rovan.

“Expo Colectividades” je potekal v ogromnem pokritem prostoru Predio Ferial Dorrego, ki se nahaja med Av. Dorrego in Honduras. Pogoji organizatorjev so bili natančni, predstavitev države je bila na treh nivojih: na osrednji stojnici, na stojnici s hrano in v kulturnem programu. In tako je slovenska skupnost, preko pridobljenih izkušenj uličnih dogodkov Buenos Aires Celebra, predstavila vse tri vidike in bila s tem na nivoju najmočnejših skupnosti.

Na slovenski stojnici
Na slovenski stojnici

Stojnica s hrano, ki je bila v zunanjem delu razstavišča, je bila odlično vodena. V soboto so zanjo skrbeli člani folklorne skupine Mladika, v nedeljo pa folklorna skupina Maribor, a ji vreme ni bilo v prid. To bo za organizatorje dogodka spodbuda za prihodnje leto, saj je notranji prostor dovolj velik, da bi lahko te stojnice bile tam.

Osrednjo slovensko stojnico so oblikovali Ingrid Kopač Selan, Andrej Golob, Martin Selan in Aleks Šuc. Bila je ena izmed najbolj obiskanih in ogledanih, zahvaljujoč skrbni pozornosti, ki so jo bili deležni obiskovalci, ko so hodili mimo nje. Na stenah stojnice so si lahko prebrali zgodovino slovenskega naroda, kakor tudi delo slovenske skupnosti v Argentini, vse skupaj pa je bilo obogateno s številnimi fotografijami Argentine in Slovenije. Zelo pomembna atrakcija je bil zaslon, saj so tam lahko občudovali čudovite slovenske turistične znamenitosti in veliko raznolikost dejavnosti slovenske skupnosti v Argentini.

Vsi člani odbora Zedinjene Slovenije in njihove žene oz. mož so bili prisotni na stojnici oba dneva in so delili letake in potešili radovednost obiskovalcev. Zanimanje za Slovenijo je bilo tako turistične kot zgodovinske, kulturne in jezikovne narave. Obiskali so jo ljubitelji potovanj, turisti ali Argentinci, ki so se približali, da bi dobili kaj informacij ali zgolj povedali, da so že potovali v Slovenijo ali nameravajo to v kratkem storiti, medtem ko so se drugi približali, da bi povedali kakšno anekdoto ali vprašali za slovenskega znanca, s katerim so imeli kdaj stik.

Veliko zanimanje za Slovenijo
Veliko zanimanje za Slovenijo

Najbolj slikovit del dogodka so bili zagotovo nastopi na ogromnem, dobro osvetljenem in ozvočenem odru. Tam smo lahko videli raznolike plese in poslušali različne pesmi vseh skupnosti. Vsi obiskovalci so lahko občudovali te nastope s svojih mest, saj je bil na odru velik LED zaslon. Folklorni skupini Maribor in Mladika sta Slovenijo ponosno zastopali in rojaki so preko njihovega plesa znova dokazali očarljivost slovenskega plesnega stila.

Nastop folklorne skupine
Nastop folklorne skupine

Prva izkušnja na tem srečanju je dober obet za naslednje leto. Te pobude so polne energije in potenciala, saj ljudje z veseljem okušajo eksotične dobrote, obkroženi z ljudmi v narodnih nošah, medtem ko si navdušeno ogledujejo predstave na odličnem kulturnem nivoju, ki so zbrane le ob takih dogodkih.

Se vidimo naslednje leto!

Več fotografij


Ne spreglejte: