Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:55

ZNP za podvojitev podpor narodnim skupnostim

NSKS, logo
Foto © nsks.at

Zbor narodnih predstavnikov ZNP, najvišje posvetovalno telo Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, od zvezne vlade na Dunaju zahteva podvojitev podpor narodnim skupnostim in sistemsko rešitev za tednik Novice.

ZNP je na svoji zadnji seji ugotovil, da se podpore z Dunaja narodnim skupnostim v Avstriji od leta 1995 niso povišale. To je nesprejemljivo in za narodne skupnosti poniževalno, zlasti ob podatku, da so zvezna vlada, avstrijske zvezne dežele in podržavljena podjetja v drugem tromesečju leta 2017 namenili znesek 46,5 milijonov evrov zgolj lastni promociji.

Kot še pišejo v sporočilu za javnost, je bil največjim avstrijskim dnevnikom (»Krone«, »Heute« in »Österreich«) od aprila do junija 2017 priznan znesek več kot 11 milijonov evrov, zato je škandalozno in za Avstrijo sramotno, da je tiskano glasilo koroških Slovencev, tednik Novice, v letošnjem letu iz sklada za pospeševanje tiska prejelo doslej le približno 9.000 evrov. "Kljub skrajno napetemu finančnemu položaju in naslovljeni prošnji na pristojno ministrstvo pri Uradu zveznega kanclerja le-to ne kaže pripravljenosti ne za kratkoročno pomoč, kaj šele za sistemsko financiranje."

Opominjamo Republiko Avstrijo na njen podpis Avstrijske državne pogodbe, s katero je v prvem odstavku 7. člena prevzela dolžnost, da poskrbi za tiskane medije slovenske narodne skupnosti. Te obveze Republika Avstrija do danes ni izpolnila in s tem permanentno krši določila te mednarodne pogodbe.

Narodni svet koroških Slovencev zato poziva Vlado Republike Avstrije, da poskrbi za potrebna finančna sredstva za tednik Novice za poslovno leto 2017 ter z zakonom o pospeševanju tiska zagotovi dolgoročno in trajno rešitev sistemskega financiranja tiskanih medijev avstrijskih narodnih skupnosti.


Ne spreglejte: