Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Miru Zupančiču priznanje USZS

Slovenci po svetu | 13.09.2017, 10:19 Matjaž Merljak

Slikar Miro Zupančič iz ZDA je prejel priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemen umetniški opus, sodelovanje v slovenski skupnosti v New Yorku in neprecenljiv prispevek k bogatenju slovenske umetnostne zapuščine v Združenih državah Amerike.

Priznanje je v petek, 8. septembra 2017, slikarju izročila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS dr. Aleksandra Pivec, ki se je v imenu ministra Gorazda Žmavca udeležila udeležila odprtja razstave in pozdravila navzoče

Miro Zupančič je eden največjih še živečih slovenskih slikarjev v izseljenstvu. Tokratna razstava v hotelu Piramida v Mariboru je ob slikarjevi 80-letnici. Rodil se je namreč leta 1937 v Rimskih Toplicah, nekaj let je živel in delal v Linzu v Avstriji, nato pa se je odpravil v New York, kjer je ostal do danes.

Svoje znanje je izpopolnil in uspešno delal kot slikar, ilustrator, restavrator in kipar, posvetil pa se je tudi izdelovanju vitražev. Razstavljal je v ZDA, Kanadi, Mehiki, Argentini, Franciji, Italiji, Avstriji in po različnih krajih rodne Slovenije, kjer je tokrat razstavljal že petindvajsetič.

(vir: USZS)

Slovenci po svetu