Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:43

Se premika, čeprav se ne vidi

0:00
0:00
Pred Baragovim spomenikom pred katedralo
Foto © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

"Izražena je bila želja, da bi se zavest o Baragu širila tudi med mladimi."

Prvi septembrski konec tedna so v ZDA potekali Baragovi dnevi. Tokratno srečanje je bilo v Baragovi drugi misijonski postojanki, mestu Grand Rapids v zvezni državi Michigan. Udeležili so se ga tudi rojaki iz Toronta, Lemonta pri Chicagu in Hamiltona. Zastopnik slovenskih škofov je bil msgr. Franci Petrič.

Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali z župnikom iz Hamiltona, salezijancem Dragom Gačnikom. Povedal je, da se hamiltonski Slovenci Baragovih dni udeležujejo redno, če le kraj dogajanja ni preveč oddaljen, saj se na pod podajo večinoma starejši: tako so bili predlani v Clevelandu, letos pa v Grand Rapidsu, ki ga iz Hamiltona dosežejo v petih urah čiste vožnje. Letos je bilo romarjev 30.

Baragovi dnevi potekajo v soboto in nedeljo in romarji iz Hamiltona se udeležijo vseh dogodkov, ob tem pa si ogledajo še kakšno zanimivost. Na pot so šli v soboto zgodaj zjutraj, tako so si popoldne, pred slovensko sveto mašo, ogledali kraj, kjer je Baraga 20. aprila leta 1834 , štiri leta prvo prihodu, naredil prvo cerkvico, ki je bila posvečena Mariji. Potem so se odpravili proti katedrali, ki je bila leta 2000 temeljito preurejena. Pred njo stoji lep kip škofa Baraga. Tudi sicer je bilo tokrat v mestu videti, da se dogaja nekaj v povezavi s škofom Baragom.

Kraj, kjer je bila prva Baragova cerkvica
Kraj, kjer je bila prva Baragova cerkvica

Pri sobotni večerni slovenski sveti maši so bili z rojaki iz Toronta in Lemonta pri Chicagu (s katerimi so bili tudi v istem hotelu), iz Clevelanda je prišla je ena družina, ki se je oblekla v narodo nošo. Somaševanje je vodil urednik Družine msgr. Franci Petrič, ki je nadomeščal škofa Jamnika. Z njim sta somaševala Drago Gačnik in p. Drago Gačnik iz Lemonta, pel je moški zbor iz Lemonta.

Indijanci pred mašo v katedrali
Indijanci pred mašo v katedrali

V nedeljo popoldne je bila slovesna sveta maša, ki jo je daroval domači škof David Walkowiak, z njim je somaševal škof iz Marquetta John Doerfler. Škof David se je pri maši ustavil pri božji besedi ter naglasil, da naj vsak, kot je to naredil Baraga, vzame svoj križ in hodi za Kristusom. Pol ure pred mašo so lahko prisluhnili programu, ki so ga pripravili Indijanci. Po maši so odšli na kosilo, tam so tudi slišali, da se stvari v Baragovem postopku premikajo, a se to na zunaj ne vidi – je dejal škof iz Marquetta. Slišali so tudi o nekaj čudežih, ki niso v postopku za beatifikacijo, predstavili so tudi postopek obnove hiše, v kateri je škof Baraga umrl in bo postala muzej s spominsko sobo.

Po slovenski maši
Po slovenski maši

Baragovi dnevi so bili tudi priložnost, da so osvežili svoje poznavanje bogatih sledi, ki jih je s svojim delovanjem pustil škof Baraga. Izražena je bila želja, da bi se zavest o tem širila tudi med mladimi. Slovenski romarji so izrazili željo, da bi bila nedeljska angleška maša oz. glavna slovesnost že v dopoldanskem času, združena z običajno nedeljsko mašo v cerkvi, kjer potekajo Baragovi dnevi. Eden od razlogov je tudi, da se število udeležencev zmanjšuje, sploh krajevnih, domačih vernikov, slovenski romarji pa so večinoma starejši. Kje bodo potekali Baragovi dnevi naslednje leto, bodo izvedeli konec tega meseca. Bo pa v začetku leta 2018 minilo 150 let od Baragove smrti.


Ne spreglejte: