Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slofest 2017 (foto: www.zskd.eu)
Slofest 2017

V Trstu bo znova Slofest

Slovenci po svetu | 08.09.2017, 15:42 Matjaž Merljak

V središču Trsta, na Borznem trgu, bo od petka, 15. do nedelje, 17. septembra 2017, potekala tretja izvedba festivala Slofest. Prvi je bil leta 2013, drugi pa 2015. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji Občine Trst, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Kot so zapisali organizatorji, bo to v ospredju slovenska kulturna ustvarjalnost. Predstavili se bodo zbori, godbe, pripravili so vodene oglede mesta in animacijo za otroke.

Dogodek se je rodil iz želje, da bi se Slovenci v Italiji spravili iz svojih običajnih okolij in se tako odprli celotnemu mestu. Iz te želje se je rodil program dogodkov namenjen vsem okusom vseh skupnosti, ki oblikujejo tržaško okolje. Glavni cilj organizatorjev je namreč spodbuditi pri prebivalcih tržaškega okolja oblikovanje zavesti pripadnosti okolju in z dialogom zmanjšati razdeljenost na večinsko in manjšinsko skupnost.

Festival se letos širi tudi v Gorico in Čedad. 9. septembra bo središče Gorice prizorišče razpršenega kulturnega dogodka na odkrivanje slovenske Gorice.

Slofest se bo zaključil v soboto, 23. septembra, v Čedadu s sprehodom po slovenskem Čedadu, z ogledom zelo uspešne pregledne razstave tržaškega fotografa Maria Magajne in s koncertom.

Celotni program je dosegljiv na spletni strani Zveze slovenskih kulturnih društev.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...