Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:43

V Trstu bo znova Slofest

Slofest 2017
Foto © www.zskd.eu

V središču Trsta, na Borznem trgu, bo od petka, 15. do nedelje, 17. septembra 2017, potekala tretja izvedba festivala Slofest. Prvi je bil leta 2013, drugi pa 2015. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji Občine Trst, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Kot so zapisali organizatorji, bo to v ospredju slovenska kulturna ustvarjalnost. Predstavili se bodo zbori, godbe, pripravili so vodene oglede mesta in animacijo za otroke.

Dogodek se je rodil iz želje, da bi se Slovenci v Italiji spravili iz svojih običajnih okolij in se tako odprli celotnemu mestu. Iz te želje se je rodil program dogodkov namenjen vsem okusom vseh skupnosti, ki oblikujejo tržaško okolje. Glavni cilj organizatorjev je namreč spodbuditi pri prebivalcih tržaškega okolja oblikovanje zavesti pripadnosti okolju in z dialogom zmanjšati razdeljenost na večinsko in manjšinsko skupnost.

Festival se letos širi tudi v Gorico in Čedad. 9. septembra bo središče Gorice prizorišče razpršenega kulturnega dogodka na odkrivanje slovenske Gorice.

Slofest se bo zaključil v soboto, 23. septembra, v Čedadu s sprehodom po slovenskem Čedadu, z ogledom zelo uspešne pregledne razstave tržaškega fotografa Maria Magajne in s koncertom.

Celotni program je dosegljiv na spletni strani Zveze slovenskih kulturnih društev.


Ne spreglejte: