Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Srečanje ob velikem šmarnu v mlinu (foto: Jože Kamin)
Srečanje ob velikem šmarnu v mlinu

V objemu Marije Pomagaj

Slovenci po svetu | 04.09.2017, 11:57 Matjaž Merljak

Rojaki z vzhoda Francije in njihovi francoski prijatelji so se na veliki šmaren že 26-ič zbrali na praznovanju v mlinu pri Thicourtu, kjer je sedež slovenske delegature za Francijo.

Kot je povedal slovenski župnik v 30 kilometrov oddaljenem Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin, so imeli na praznik sveto mašo ob 10. uri, kosilo ob 12. uri, popoldansko druženje pa se je ob 18. uri sklenilo z molitvijo pri Mariji, točneje pri podobi Marije Pomagaj z Brezij, ki je stalno obešena v delegaturi.

Pri maši je bilo več kot 150 ljudi, tudi družini iz Anglije in Nice. Potekala je dvojezično, laiki so sodelovali z branjem božje besede in prinašanjem darov, prepevali so slovenske in francoske Marijine pesmi. Opoldan je zaigral orkester Jadran.

Obnovljeni mlin je središče zbiranja že 29 let. Vrsto leto so tam potekala srečanja za mlade, saj je bil Jože Kamin 17 let profesor verouka na francoskih šolah na vzhodu Lorene, kjer velja Napoleonov konkordat in je verska vzgoje tudi del učnega načrta v javnih šolah. Ob duhovnih vajah za mlade je potekala tudi obnova stavbe - mlina. Kamin zdaj ni več profesor, 14 let je že delegat za Slovence v Franciji in mlin živi za druge namene. Eden od teh je srečanje za veliki šmaren, tam potekajo tudi različni seminarji (jeseni bodo znova prišli rojaki iz Belgije in Nizozemske pod vodstvom dr. Zvoneta Štrublja).

Skrbno pripravljenemu lituričnemu petju je sledila molitev, ki je odmevala v fracoskem in slovenskem jeziku
Skrbno pripravljenemu lituričnemu petju je sledila molitev, ki je odmevala v fracoskem in slovenskem jeziku © Jože Kamin

Sveta maša na dvorišču starega mlina
Sveta maša na dvorišču starega mlina © Jože Kamin

Orkester Jadran je popestril prijateljsko mizo z mednarodnimi melodijami
Orkester Jadran je popestril prijateljsko mizo z mednarodnimi melodijami © Jože Kamin

Tudi pod velikima šotoroma, kjer smo delili romarsko kosilo, je bilo tesno s prostorom
Tudi pod velikima šotoroma, kjer smo delili romarsko kosilo, je bilo tesno s prostorom © Jože Kamin

 

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...