Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Poklicni gasilci napovedujejo protest pred vladnim poslopjem

Gasilci na delu
Foto © ANSA/RV

Poklicni gasilci bodo 5. oktobra protestirali pred vlado, saj se sindikat z njenimi predstavniki ni uspel dogovoriti o zvišanju plač. V sindikatu poudarjajo, da ima vlada za njih posluh le takrat, ko jih potrebuje. V primeru, če ne bodo uspeli s protestom, pa ne izključujejo niti stavke.

Gasilci se bodo s svojimi zahtevami po neuspelih pogajanjih glede plače zbrali na protestnem shodu pred vlado 5. oktobra, so napovedali po seji predsedstva Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. »Žalostni smo in jezni, kaj takega se v naši državi še ni dogajalo,« pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek in dodaja, da ima država zanje posluh samo takrat, ko jih potrebuje.

Sekretar sindikata David Švarc pravi, da kljub večmesečnemu trudu v pogajanjih z vlado in pristojnim ministrstvom za obrambo niso uspeli doseči dogovora. »Na vladi in ministrstvu nam očitajo, da smo nepopustljivi, da smo prezahtevni, da za gasilce zahtevamo preveč, da smo šli preko vseh okvirjev, ko zahtevamo tri plačne razrede dviga za naše kolege,« je dejal in poudaril, da temu ni tako.

Kaj zahtevajo poklicni gasilci?

V sindikatu namreč po Švarčevih besedah zahtevajo dvig dveh plačnih razredov za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v 5. in 6. tarifnem razredu, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu, na kar pa vladna stran ne želi pristati. Zaradi tega gasilci tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi po koncu pogajanj poleti.

»Sprenevedanja predstavnikov vlade in ministrstva za obrambo so dejansko neverjetna in nepoštena do poklicnih gasilcev,« meni Švarc. Kot je pojasnil, lanski dogovor predvideva tudi možnost dviga za tri plačne razrede, torej gasilci s svojimi zahtevami tega niso prekoračili. Ob tem je navedel, da po informacijah, ki so jih dobili, pa vlada zdravnikom mimo tega dogovora dviguje plače tudi po štiri, pet, šest in sedem plačnih razredov za delovna mesta, ki so vsaj dvakrat višje uvrščena kot mesta poklicnih gasilcev.

Švarc je navedel še, da se po predlogu ob začetku pogajanj za delovna mesta nad 26. plačnim razredom, prav tako predlaga tudi dvig za tri razrede. Prav tako se je vlada odločila odpirati nova delovna, pri čemer v oči bode, da se za odprtje delovnega mesta vrhunski protokolarni slaščičar in natakar na Brdu, za kar je zahtevana 5. stopnja izobrazbe, predvideva 28. oziroma 30. plačni razred, gasilec z enako stopnjo izobrazbe pa je v 23. plačnem razredu, je pojasnil Švarc.

Za vodjo gasilske izmene s 7. stopnjo izobrazbe gasilci zahtevajo dvig iz 30. v 31. plačni razred, kar je za vlado preveč, hkrati pa odpira delovno mesto vodje recepcije na Brdu, ki je umeščeno v 34. razred, je dodal Švarc in poudaril, da vodja izmene vodi intervencije in celotne akcije v gasilstvu.

Gasilci napovedujejo protest

Svoje nezadovoljstvo bodo gasilci izrazili s protestnim shodom 5. oktobra ob 11. uri pred sedežem vlade. Predstavniki vlade bodo tam na ulici morda lahko slišali argumente, ki jim očitno niso bili dovolj jasni za pogajalsko mizo, je dejal Švarc in pojasnil, da se njihovi predlogi z vladno ponudbo razlikujejo za okoli 150.000 evrov na letni ravni.

Na shodu po Švarčevih besedah pričakujejo udeležbo gasilcev vseh poklicnih enot, ki tisto dopoldne ne bodo imeli svojih delovnih obveznosti, svoj poziv pa so poslali tudi kolegom industrijskih in letaliških poklicnih enot, ki so vključeni v sindikat. K podpori pa vabijo tudi prostovoljne gasilce in vse tiste, ki jim ni vseeno za socialno-ekonomski položaj poklicnega gasilca.

Kot je dejal Švarc, verjamejo, da bodo predstavniki vlade, ki se problematiki poklicnega gasilstva doslej niso posvetili, tudi njen predsednik Miro Cerar, sporočilo shoda dojeli, in sicer da so zahteve argumentirane in da od njih ne morejo odstopiti. »Vse, kar bi bilo drugače od tega, bi bila le ena velika krivica in povzročene še dodatne anomalije,« je poudaril.

Če pa s protestnim shodom ne bodo uslišani, bodo po besedah Švarca z aktivnostmi nadaljevali, ne izključujejo niti možnosti stavke.


Ne spreglejte: