Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:56

Slomškova nedelja v znamenju družine in vzgojnih ustanov

Sveta maša v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru
Foto © P. Ivan Rampre

"Blaženi škof Slomšek je dobro vedel, da za posredovanje vere potrebujemo dobre družine."

Osrednja slovesnost letošnje Slomškove nedelje, ki je sovpadala z godom svetniškega škofa, je bila včeraj popoldne v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski v Mariboru. Telovadnica zavoda, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja, je za nekaj ur postala svetišče, ki so ga posvetile relikvije blaženega Slomška. Kot je poudaril nadškof Alojzij Cvik v pridigi, so se zbrali na tem kraju, da bi se Bogu zahvalili za vse, kar zavod s svojimi ustanovami daje krajevni Cerkvi in prosili, da bo še naprej lahko opravljal svoje poslanstvo. V tem duhu je odmevala tudi meditacija direktorja zavoda Ivana Štuheca.

Na slovesnosti Slomškove nedelje v telovadnici njegovega zavoda se je zbrala množica vernikov, dijakinj in dijakov, njihovih staršev in profesorjev. Začela se je z molitveno uro med katero je direktor Zavoda Antona Martina Slomška Ivan Štuhec z meditacijo v zaupanju v Jezusa in v priprošnjo blaženega Slomška predstavil težak položaj, v katerem se je znašela ustanova. Zahvalil se je za preizkušnje in moči, ki jim jih je dal, da so zdržali, vztrajali, molili in se borili. Da niso izgubili vere in da so prepričani v rešitev, ki je na obzorju. Zatem je nadaljeval z besedami: »Danes smo tu, da rečemo prvi veliki hvala našemu Zavetniku, da nam je stal ob strani, da nas je gledal z nebes, da nam je vlival upanje in vero, da nam je z vzgledom svoje vztrajnosti v njegovem času dajal moč za vztrajnost v našem času.«

Mariborskemu nadškofu Alojziju Cviklu sta se pri maši, ki je sledila, pridružila nadškofa Kramberger in Turnšek ter več kot petdeset duhovnikov. Nadškof Cvikl je v pridigi najprej povedal, zakaj so se letos zbrali v zavodu Antona Martina Slomška. Ker obhajajo 20. obletnico gimnazije ter deseto obletnico vrtca Montessori, dijaškega doma in glasbene šole. Zatem je nadškof Alojzij Cvikl dejal: »Tako je letošnja Slomškova nedelja priložnost za praznovanje teh obletnic, priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar po teh ustanovah prejemamo in je hkrati tudi prošnja, da bi se stvari tako uredile, da bi te ustanove lahko nadaljevale svoje dosedanje poslanstvo.« V nadaljevanju pridige se je ustavil pri družini in njeni vlogi pri vzgoji otrok ter šoli in njeni nalogi posredovanja znanja mladim. Posebno pozornost pa je namenil prenašanju vere na mlade, za kar so odgovorni starši s krajevno Cerkvijo. Vse to pa v luči Slomškovega delovanja, ki je v svoji duhovniški in škofovski službi namenjal posebno pozornost družini. »Če hočemo vzgajati, spremljati in voditi otroke in mlade k dobremu, če jih želimo voditi k veri, potem moramo najprej mi sami globoko doživeti Boga. Moramo se mi sami z njim osebno srečati in o tem našem izkustvu vere pričevati tudi drugim.« Vse zbrane je še povabil, naj se radi priporočajo blaženemu Slomšku.


Ne spreglejte: