Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:26

Vinska letina kljub pozebi in toči več kot odlična

Grozdje
Foto © ARO

Kljub pozebi in toči je letošnja vinska letina več kot odlična. Tako poudarjajo vinarji. V Goriških Brdih kakovost primerjajo z letom 2009, zadovoljni so tudi v Podravju, Gornji Radgoni in na Dolenjskem.

V vinski kleti Goriška Brda so s trgatvijo sklenili prejšnji teden. Kot je povedala Marjana Simčič Humar, letnik 2017 obeta kakovostno zelo zanimiva vina, primerljiva z letnikom 2009, ki je bil v Brdih izrazito dober letnik. "Briški zadružniki so letos skupaj pridelali dobrih 6.200 ton grozdja na 1.000 hektarjih vinogradniških površin. To je nekako naša povprečna količina. To je nekoliko manj kot lani, a je grozdje po kakovosti zelo dobro."

V Podravju so pohiteli s trgatvami, saj so zgodnje sorte začeli pobirati konec avgusta. Kot je povedala Andreja Brglez iz podjetja Analiza, ki se ukvarja z ocenjevanjem pridelka, so z letnikom zelo zadovoljni, sladkorne stopnje so visoke, kisline zmerne, celo nizke. "Pridelali smo več kot v letnikih 2015, 2016. Kakovost je odlična, obeta se odličen letnik. Sicer smo imeli sušo, a je njena dobra stran, da je bilo zaradi nje zelo malo bolezni. Lahko govorimo o ekološkem letniku, saj je bilo uporabljenih minimalno sredstev za zaščito vinske trte."

V tem tednu bodo s trgatvami sklenili v Radgonskih Goricah. Po besedah glavne enologinje Klavdije Topolovec Špur je bilo leto za mirna vina dokaj pozitivno, a preveč vročine ni najbolje za peneča vina. "Letnik je zadovoljiv." V Radgonskih Goricah morajo potrgati še pozne sorte. "Predvidevamo, da bomo končali do konca meseca."

V vinski kleti Puklavec Family Wines ocenjujejo, da bodo letošnja vina bolj bogata, polna in zaokrožena. "Dočakali smo relativno lepo jesen. Lahko pričakujemo dobro letino. Nekoliko večji izziv bodo predstavljale pozno zoreče sorte," je pojasnil enolog Rok Jamnik.

Tudi direktor Kleti Krško Janez Živič je zadovoljen. Po njegovih besedah je letnik odličen, a ga je zaradi vremenskih nevšečnosti nekoliko manj. "Mošti, ki so že pretočeni, so izredno lepe kakovosti, sadni. Količinsko bo letnik približno 20 odstotkov manjši, kot imamo sklenjenih pogodb."

Lani smo v Sloveniji pridelali 823.000 hektolitrov vina, od tega je bilo slabih 70 odstotkov belega, ostalo rdeče.


Ne spreglejte: