Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:55

Pred 70. leti je vzporedno z Novo Gorico začela rasti tudi vikarija na Kapeli

Kapela oz. Kostanjevica
Foto © Samostan Kostanjevica

Zgodovina župnije Nova Gorica - Kapela je tesno povezana z določitvijo državne meje med Italijo in Jugoslavijo s pariško državno pogodbo. Ko so mejo septembra 1947 tudi dejansko postavili, je apostolski administrator Franc Močnik frančiškansko cerkev Matere Božje določil za sedež neodvisnega vikariata za vernike goriških župnij, ki so ostali tostran meje. Uvod v praznovanje 70-letnice pastoralnega dela ob imenovanju vikariata bo jutrišnja maša na Kapeli, ki jo bo daroval provincial pater Marjan Čuden.

Ko sta Italija in Jugoslavija 10. februarja 1947 v Parizu podpisali mirovno pogodbo in zarisali sedanjo mejo, so italijanski frančiškani naslednji dan, 11. februarja, samostan prepustili slovenskim sobratom, ki so že prej bivali tu kot gostje. "Po postavitvi meje po pariški mirovni konferenci je del vernikov župnij iz Gorice ostal brez duhovne oskrbe. Takrat je apostolski administrator gospod Močnik izdal dekret z datumom 16. september 1947 in z njim podelil frančiškanom na Kostanjevci pastoralni vikariat," je o nastanku vikariata povedal zdajšnji župnik na Kapeli oziroma Kostanjevici p. Niko Žvokelj. Novemu pastoralnemu občestvu se je v kratkem času pridružila pisana množica vernikov. "To je bil zanimiv začetek. Povezan je z začetkom mesta, ki se je začel graditi, Nove Gorice. Tako so naši predhodniki frančiškani skrbeli, duhovno in pastoralno za ljudi, ki so z vseh krajev prihajali v novo nastajajoče mesto," je dodal p. Žvokelj. Da je bilo vernikov, ki so prihajali na Kapelo, res veliko, dokazuje število birmancev, ko so imeli prvo birmo. Bilo jih je kar 800, birma pa je trajala šest ur.

Za 70 let pastoralnega življenja na Kapeli se bodo Bogu zahvalili z današnjim bogoslužjem. "Ob desetih bo slovesna maša s prepevanjem našega župnijskega zbora. Slovesnost bo vodil provincial p. Marjan Čuden," je spomnil p. Žvokelj. Praznovanje ob jubileju se bo nadaljevalo v adventni čas in sklenilo z misijonom v Novi Gorici, ki se bo začel na praznik Brezmadežne.


Ne spreglejte: