Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
NLB (foto: Nika Gorenc)
NLB

Poslanci o politični odgovornosti v zgodbi o sumu pranja denarja v NLB

Slovenija | 23.09.2017, 15:58

Poslanci so v minulem tednu med drugim razpravljali o sumu pranja denarja v NLB. Med redno sejo državnega zbora sta jih namreč na mizah čakali poročili dveh parlamentarnih delovnih teles, ki sta se ukvarjali s to zgodbo. Dokumenta sta opozorila na politično odgovornost, bistvene ugotovitve in sklepi o nadzoru nad primerom naj bi v prihodnjem tednu dobili podporo.

Poslanci so se najprej lotili poročila preiskovalne komisije državnega zbora, ki se ukvarja z zlorabami v bančnem sistemu. Kot je znano, je zasegla interno elektronsko korespondenco zaposlenih v NLB, ki se nanaša na nakazila ene od iranskih bank. Ta naj bi v letih 2009 in 2010 prek naše največje banke oprala za približno milijardo dolarjev. "Po preučitvi dokumentacije smo ugotovili, da so odgovorni v politiki, uradu za preprečevanje pranja denarja in NLB delovali po znanem načelu nič ne vidim, nič ne slišim," je navedel predsednik omenjenega parlamentarnega delovnega telesa Anže Logar. Kot je dodal, je bil o sumih obveščen tudi takratni državni vrh, a ni ukrepal.

Poslanci so prav tako obravnavali poročilo komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Branko Grims in ji je Logarjeva parlamentarna komisija odstopila zadevo. Grims je ponovil, da tudi njihove ugotovitve kažejo na zavlačevanje pristojnih služb. "Vprašajte se, kakšno moč ima tisti, ki je dosegel, da so odpovedali praktično vsi nadzorni mehanizmi, nadzorne institucije in institucije pregona naše države. Kajti prav to se je zgodilo."

Da ni šlo za naključja, je med drugim menil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. "Številni smo v tej zgodbi ponavljali, da je preprosto preveč zelo jasno v eno smer zapeljanih dogodkov, da bi lahko verjeli, da gre za naključne stvari." Pričakovanje, da bodo do torka, ko bo državni zbor glasoval o obeh dokumentih, z visokih funkcij odstopili vsi, ki so se prepoznali v zgodbi, je medtem izrazil predsednik SDS Janez Janša. Povejmo še, da je del obeh razprav zaradi zaupnosti podatkov minil za zaprtimi vrati.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...