Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Iz Slovenije vrsta kritik na Plenkovićeve besede v palači Združenih narodov

Slovenija | 22.09.2017, 18:14

Iz Slovenije se vrstijo ostri odzivi na govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku. V njem je odločitev arbitražnega sodišča o meji med državama navedel kot primer spodkopavanja mednarodnega prava. Naš premier Miro Cerar je zato odpovedal skorajšnje srečanje s Plenkovićem v Zagrebu. Takšno odločitev so med drugim pozdravili v večini strank v državnem zboru, pri južnih sosedih so jo obžalovali.

Cerarjevo odločitev je med drugim podprl predsednik države Borut Pahor. "Trmasto vztrajanje Hrvaške pri nespoštovanju obveznosti iz podpisane in ratificirane mednarodne pogodbe je nesprejemljiv. V tem smislu skušam razumeti odločitev premierja Cerarja za odpoved sestanka v Zagrebu. A prepričan sem, da bo na koncu koncev le dialog pripeljal do mirne implementacije arbitražne razsodbe." Da dialog ni več mogoč, je ocenil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, predsednik parlamenta Milan Brglez je medtem opozoril, da je Plenković zlorabil organ Združenih narodov in pred vsemi državami sveta pod vprašaj postavil temeljno načelo mirnega reševanja sporov, kar je, kot je dodal, šokantno.

Po besedah predsednika odbora državnega zbora za zunanjo politiko, poslanca NSi Jožefa Horvata, sta Plenkovićevo razmišljanje in govor zaskrbljujoča, saj po eni strani ugotavlja, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za mir in stabilnost, a po drugi strani povozi samega sebe in se postavi nad mednarodno pravo. Horvat bo v prihodnjem tednu sklical sejo parlamentarnega delovnega telesa, ki ga vodi. Na njej bodo člani nadaljevali razpravo o arbitražni razsodbi. Horvat je prepričan, da je treba postopke za njeno uresničitev pospešiti, pri čemer je poudaril, da gre predvsem za vladino nalogo. Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da obstreljevanje posameznikov prek medijev ni v redu, sploh med dvema sosednjima državama. Poslanec Levice Matej T. Vatovec meni, da je Cerarjeva odločitev za odpoved obiska v Zagrebu prenagljena, saj bi lahko zadevo prespal in jo skomuniciral na drugačen način. Poslanka Zavezništva Alenka Bratušek je nasprotno prepričana, da gre za pravilno potezo, saj je Plenković, kot je dodala, v New Yorku prekoračil vse meje dobrega okusa. Vodja skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek ugotavlja, da so Cerarjev problem nekonsistenten nastop, argumentov z ad-hoc prijemi ne zna predstaviti mednarodni javnosti. Prvak SDS Janez Janša je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da se Hrvaška s slovenskim premierjem igra kot mačka z mišjo.

Kako je Cerarjeva odločitev odmevala pri južnih sosedih?

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović jo je obžalovala. Poslanec HDZ in nekdanji hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier jo je kritiziral - po njegovem kaže, da Slovenija, vsaj v tem trenutku ni odprta in pripravljena na dialog. "Mi smo odprti za dialog. Ob tej priložnosti ga ponovno vabim na Hrvaško v nekem drugem terminu," so bile Plenkovićeve zadnje besede Cerarju.

Iz Bruslja so medtem sporočili, da Evropska komisija vztraja pri že večkrat ponovljenem stališču - od obeh strani pričakuje uresničitev arbitražne razsodbe.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.