Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:55

Premier Cerar zaradi Plenkovićevih izjav o arbitraži odpovedal obisk v Zagrebu

Plenković in Cerar
Foto © twitter.com/mirocerar

Premier Miro Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil sicer predviden za 27. september.

Slovenski premier Cerar poudarja, da je hrvaški premier Plenković s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela pred dvema dnevoma, ko sta se dogovorila za obisk. »S premierjem Plenkovićem sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln,« je ocenil premier.

Ob tem je poudaril, da odločba sodišča velja, saj je pet neodvisnih mednarodnih avtoritet razsodilo, da je kljub napaki, do katere je prišlo, sodba zavezujoča za obe strani. Slovenija še naprej ostaja odprta za dialog, ampak šele ko in če bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo, je dejal in dodal, da bo nato lahko stekel pogovor o njeni implementaciji.

»Slovenija ob tem ostaja odprta za dialog, vendar pa ko in če bodo za to ustvarjeni pogoji. Ko se bo torej mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitražne odločitve, ki seveda velja. Naj ponovim, da je to odločbo sprejelo mednarodno arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih sodnikov, ki so se zelo jasno odločili, da je kljub določenim napakam v postopku arbitražna odločba veljavna in jo je zato treba spoštovati,« je dejal Cerar.

Cerar pred Generalno skupščino ni govoril o arbitraži

Cerar se ni odločil za podoben nastop kot Plenković, ki je pred njim nastopil z govorom pred Generalno skupščino. »Palača Združenih narodov ni oder za reševanje takšnih medsebojnih vprašanj. Sploh pa se nisem hotel odzvati na to pravzaprav zelo nenavadno izjavo gospoda Plenkovića na podoben način in na tem nivoju. Jaz ostajam na nivoju, ki ga imam vseskozi. To je konstruktiven nivo, kjer zelo jasno povem, da arbitražna odločba zavezuje Hrvaško in Slovenijo. Da je to zaveza po mednarodnem pravu, tudi po pravu Evropske unije, da jo je treba spoštovati, in v skladu s tem tudi ravnam,« je dejal Cerar.

»Mislim, da dejanja povedo več kot besede, je pa treba biti pri besedah zelo jasen. Kot sem danes povedal, bo Slovenija nadaljevala s pripravami na implementacijo in bo seveda s svoje strani to odločbo izvršila, ko bo za to napočil čas,« je napovedal. Slovenija sicer po njegovih besedah ostaja odprta za dialog, vendar mora Hrvaška priznati mednarodnopravno zavezujočo veljavnost arbitražne odločbe.

Premier je priznal, da je na slovenski strani v arbitražnem postopku prišlo do napake. »Samo arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih avtoritet je razsodilo, da ta napaka ni bistveno vplivala na postopek in se ta lahko nadaljuje brez škode za obe strani. Sodišče je to storilo, sprejelo mednarodno zavezujočo razsodbo in jo objavilo, tako da sedaj velja. Hrvaška in Slovenija jo morata spoštovati,« je dejal in dodal, da je to tudi stališče Evropske komisije, držav članic povezave, prav tako pa je to mednarodni in civilizacijski standard. Tudi številni govorniki v palači Združenih narorov ugotavljamo, da je vladavina prava tista vrednota, ki jo moramo spoštovati, če želimo ta svet ohraniti v miru in sodelovanju.

Plenković arbitražno razsodbo označil za primer spodkopavanja prava

Plenković je v govoru posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Ob tem je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno, na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Hrvaški premier je tudi dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo dvostransko, je še dejal.


Ne spreglejte: