Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Zaradi 500 evrov dolga ob streho nad glavo

| 21.09.2017, 13:13

Zaradi dobrih 500 evrov dolga fizične osebe dvema podjetjema je novomeško okrajno sodišče sprejelo odredbo o prodaji stanovanja na Klemenčičevi ulici v Novem mestu. Na prvem naroku, ki je razpisan za jutri, bo izklicna cena 23.240 evrov ali 70 odstotkov tržne cene. Primer je po poročanju časnika Delo na las podoben tistemu, ko je sodišče zaradi neplačanih položnic prodalo hišo Zoranu Vaskrsiću, ki je na evropskem sodišču dobil tožbo proti državi.

Nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič se je na tviterju odzval kritično. Zapisal je, da je nepojmljivo, da se te sodnice in pravni sistem iz izkušenj nič ne naučijo.

Po poročanju časnika Delo zaradi "socialne stiske lastnica stanovanja A. Č. oziroma njen sin Matjaž nista mogla odplačati obveznosti podjetju Terca in novomeški komunali. Na podlagi izvršbe Terce in javnega podjetja Komunala Novo mesto pa je okrajna sodnica Jerica Grden junija odredila prodajo stanovanja. Iz odredbe na oglasni deski novomeške upravne enote in na spletni strani sodišča je razvidno, da dolg do Terce znaša 134,64 evra, do komunale pa 371,53 evra. Gre za skoraj povsem enak primer, ki se je pred petimi leti zgodil v Litiji, ko je tamkajšnje okrajno sodišče zaradi 124,38 evra dolga Zoranu Vaskrsiću prodalo 140.000 evrov vredno hišo za 70.000 evrov, po njegovi pritožbi pa je evropsko sodišče za človekove pravice aprila letos odločilo, da mu mora država plačati 85.000 evrov, ker je šlo za nesorazmerni ukrep slovenskega sodišča glede na dolgovani znesek."

Predsednica novomeškega okrajnega sodišča Andreja Beg je po poročanju časnika povedala, da po razsodbi evropskega sodišča v zadevi Vaskrsić niso prejeli nikakršnih navodil, kako ukrepati v primerih, ko dolžnik poslovnemu subjektu dolguje nekaj sto evrov, saj pravosodno ministrstvo takšnih pristojnosti nima. Povedala je tudi, da od maja do zdaj niso imeli podobnih nepremičninskih izvršb.

Vir: Delo

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.