Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:57

Nežmah: Ravnodušnost državnega aparata v primeru Magnine naložbe nevarna

Proizvodnja v Magna International
Foto © www.magna.com

Pogodba za Magnino naložbo v Hočah bo podpisana do začetka oktobra, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je s predstavniki avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke že dorekel večji del vsebine dokumenta. Da za projekt gradnje njene lakirnice v Sloveniji ni več ovir, je postalo jasno, ko so okoljske organizacije odstopile od napovedanih pritožb na okoljevarstveno soglasje. Publicista in sociologa Bernarda Nežmaha je to po eni strani presenetilo, po drugi je opozoril na številne pritiske.

Nežmah je v kratkem pogovoru za Radio Ognjišče omenil fizično zastraševanje okoljskih organizacij, med drugim grožnje prek družbenih omrežij, doživljali so jih tudi nekateri zaposleni v državnih službah, a se ministrica za notranje zadeve ni odzvala. "Kar pomeni, da je za dosego cilja dobesedno dovoljen linč." To Nežmaha niti ni presenetilo, a začudilo ga je, da so se okoljske organizacije, kot je ocenil, izneverile svojemu poslanstvu, ki je biti zelen. Dogovor, ki so ga dosegle s pristojnimi, je po njegovem mnenju zaskrbljujoč. "Drobne spremembe, ki so, so popolnoma nesmiselne. Monitoring, ko naj bi nekaj zasebnikov nadzorovalo poslovanje velikega podjetja ... V resnici nimajo nobenih pravih sredstev, da bi to počeli." Tudi zato je bil oster do okoljskih organizacij, prepričan je, da gre za papirnate tigre, ki uporabljajo svoje ime, da dobijo določen denar za širjenje svojih idej. "Ko je treba narediti nekaj usodnega, jih ni."

A kritika v zgodbi o Magni pri nas, tako Nežmah, velja predvsem vladi. "Vlada je ta, ki bi mogla skrbeti za okoljske standarde, vlada in okoljski minister, ki v tem smislu ne počne nič pomembnega, bi morala braniti kmetijska zemljišča, vlada je ta, ki bi morala skrbeti, da ne bi sprejemala protiustavnih zakonov, vlada bi morala biti toliko suverena, da ne bi na vsako zahtevo Magne spreminjala zakonov, in na koncu je vlada ta, ki bi morala skrbeti za varnost ljudi oziroma bi morala onemogočiti kakršnekoli poskuse zastraševanja in linča." Ravnodušnost državnega aparata, pravnikov in strokovnjakov za varnostne vede v tem primeru so po Nežmahovih besedah nevarne.


Ne spreglejte: