Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

AUDIO: Potreben še kakšen čudež...

Sveta maša V tržiču
Foto © Ksenja Hočevar

Včeraj smo obhajali nedeljo svetniških kandidatov. Osrednja slovesnost je potekala v Tržiču. Po ogledu filma o škofu Vovku z naslovom Goreči škof in sveti maši, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore, so postulatorji predstavili novosti v postopkih posameznih svetniških kandidatov.

Tržičani so do zadnjega kotička napolnili dvorano kulturnega doma in s tem izkazali čast in hvaležnost Antonu Vovku, ki je kar 14 let deloval med njimi. »Ko klečim pred tabernakljem, ko rešujem in doživljam težke stvari, ko se zavedam velike odgovornosti za Cerkev, se mi neprestano vsiljuje misel svetega Pavla, da Bog pokliče preproste in nespametne za velike reči. Nedvomno, to so besede svetnika«, je v uvodu v svetu mašo povzel Vovkove besede postulator Blaž Jezeršek.

Sicer pa so se včeraj spomnili še škofov Janeza Frančiška Gnidovca in Friderika Ireneja Barage, profesorja Antona Strleta in duhovnika, misijonarja Andreja Majcna. »Božje ljudstvo je prepoznalo v njihovem življenju junaško spolnjevanje kreposti in izrazilo željo, da bi se zanje začel postopek za razglasitev za blažene«, je zbranim dejal nadškof Stanislav Zore.

Po maši so duhovniki, ki vodijo postopke za blažene, predstavili novosti v postopkih posameznih kandidatov. Župnik Miloš Košir je za škofa Barago povedal: »Marquettski škof je zelo optimističen in upa, da bo čudež ozdravitve pacienta s tumorjem na jetrih na Baragovo priprošnjo potrjen pod zdravstveno neovrgljiv. Če pa ne, pa imajo na škofiji že vse pripravljeno v predložitev drugi čudež.«

Za proglasitev škofa Janeza Frančiška Gnidovca za blaženega je potreben še čudež.

V postopku za profesorja Antona Strleta pa je urejena njegova zgodovinska zapuščina. »Pomemben korak je bil narejen s prvo javno sejo cerkvenega sodišča 21. januarja 2017, na Strletov rojstni dan. To je omogočilo zaslišanje prič, ki so bile na ta tak ali drugačen način povezane z Božjim služabnikom«, je povedal njegov postulator p. Andrej Pirš. Sledilo je še 8 zaslišanj.

O misijonarju, salezijancu Antonu Majcnu je spregovoril Alojzij Slavko Snoj. Povedal je, da nadaljujejo s pripravo dokumentov. »Upamo tako, da bo vse to gradivo v kakšnem doglednem letu pripravljeno, da se lahko napotimo k sklepu škofijskega postopka za beatifikacijo Andreja Majcna.«

Postopek za beatifikacijo škofa Antona Vovka se še vedno nahaja v fazi priprave razširjenega življenjepisa, ki bo predstavil njegove kreposti. Se je pa toliko več naredilo v Sloveniji in sicer s filmom Goreči škof, je povedal postulator Blaž Jezeršek.


Ne spreglejte: