Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Župnija Poljane nad Škofjo Loko je živa v srcih njenih župljanov

Cerkev na Slovenskem | 18.09.2017, 11:04 Marta Jerebič

Župnija Poljane nad Škofjo Loko je včeraj pripravila osrednjo slovesnost ob svoji 600-letnici. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob tem blagoslovil tudi obnovitvena dela na župnijski cerkvi.

Župnija Poljane nad Škofjo Loko je različne dogodke pripravljala že ves teden, kar je v uvodu povzel eden od župljanov: »Pri svetih mašah so nas nagovarjali duhovniki, ki izvirajo iz teh krajev. Prisluhnili smo koncertom, slavnostni akademiji in občudovali celo ognjemet. Na sinočnji akademiji smo slišali, da so bile Poljane od nekdaj srce in duhovno jedro Poljanske doline. Tudi danes si želimo, da bi Poljanci ostali trdni v veri.«

Nadškof Zore je v pridigi poudaril, da ni toliko pomembno, kako je Kristus prišel v Poljansko dolino, kdo je Evangelij prinesel njihovim prednikom, ampak je bistveno to, da Kristus tudi danes še najde vero v tej župniji in je doma v srcu vsakega posameznika: »Župnija niso matične knjige v župnijskem arhivu, župnije ne spoznamo po zapisih v krstni, poročni in mrliški knjigi. Tam spoznamo statistiko župnije, ne pa župnije … Življenje je v srcih, v vsakdanjih odločitvah, v medsebojnih odnosih. Tam, dragi bratje in sestre, v vaših srcih, v vaših odločitvah, v vaših medsebojnih odnosih je današnja župnija Poljane nad Škofjo Loko. In upam, pravzaprav bi si upal tudi trditi, da glede na to, kako praznujete to 600-letnico, je župnija Poljane nad Škofjo Loko živa v srcih njenih župljanov. Ker je v njihovih srcih živ Gospod Bog.«

Obletnica je po nadškofovih besedah priložnost, da kot posamezniki in kot občestvo obnovijo zvestobo Gospodu. Ob tem je opozoril na krhkost občestva v današnjem svetu, saj ga tvorimo ranljivi ljudje. »Zato vas vabim, da bo dediščina, ki jo boste dali našim otrokom, dediščina sožitja, dediščina občestva, ki je povezano v eno. Učite se odpuščati … In zato, da bo ta župnija imela prihodnost naslednjih 600 in kolikor let hoče dobri Bog, živite to moč občestva, ki izhaja iz odpuščanja.«

Nadškof Zore se je na koncu zahvalil za vse Božje darove v 600 letih župnije: »Tudi za gobe, ki rastejo … tudi za tiste, ki so morda strupene, pa vemo, da jih je treba pustiti pri miru. Pomembno je poznati, kaj je dobro in kaj ni dobro … da vsega ne vzamemo in vsega ne mečemo v isti lonec – ne za prijatelje ne za sovražnike. Za vse nabiramo samo dobro.«

Mašo so obogatili domači cerkveni pevski zbor, Škofjeloški oktet in godalni kvartet Accademia. Skupaj so izvajali Mašo v čast sv. Martina, ki jo je ob 300 – letnici postavitve temeljnega kamna baročne cerkve v Poljanah napisal njihov rojak, skladatelj in profesor glasbene pedagogike Pavel Dolenc.

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...