Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Poslanci SDS in NSi o polemikah o blagoslovu šole: Gre za odraz nestrpnosti

| 15.09.2017, 10:47

Odbor državnega zbora za izobraževanje je na seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine Levica, obravnaval domnevno protizakonito konfesionalno dejavnost v javnih šolah. Kljub temu, da v primeru blagoslova ni šlo za verski obred, so poslanci koalicije sprejeli sklep, s katerim so vladi predlagali, da šolam in vrtcem poda podrobnejša navodila za uresničevanje ločenosti države in verskih skupnosti. Prvak SDS Janez Janša je med drugim dejal, da gre v tem primeru problematiziranja blagoslova za odraz nestrpnosti.

Po oceni predlagatelja seje zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja v svojem 72. členu jasno določa, da je v javnih šolah in vrtcih konfesionalna dejavnost prepovedana. V Levici so še poudarili, da je bil povod za tokratno sejo blagoslov novih šolskih prostorov na podružnični osnovni šoli Polica pri Grosupljem. Poslanci koalicije so se strinjali s predlagateljem, da je pri blagoslovu šole šlo za verski obred, opozicijski poslanci so to zanikali. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je dejala, da na šoli ni bilo nobenega verskega obreda, kar so ugotovile tudi inšpekcijske službe, ki so takšne primere obravnavale. Vse to po njenem pomeni širjenje »nestrpnosti in sovraštva«. »Tam so se zbrali občanke in občani, ki so tja želeli priti. Nihče ni nikogar prisiljeval. Menda pa boste dovolili lokalni skupnosti, da dogodke organizira po svoje ali bomo sedaj dovolili samo dogodke s partizansko zvezdo in oblečenimi otroci in res v času šolskega dogajanja? To je pa izkoriščanje otrok. Kje ste bili pa takrat,« je predlagatelje seje vprašala Bah Žibertova.

Tudi za prvaka SDS Janeza Janšo blagoslov šole ni verski obred in iz tega delati problem je po njegovem prepričanju »odraz nestrpnosti«. »Ta diskurz nas ne vrača v tiste čase med dvema svetovnima vojnama, kjer bi vsi morali biti katoličani, če so se deklarirali za Slovence – to je popolno nepoznavanje zgodovine. Večinska stranka je bila katoliška ampak so bili tudi liberalci in so bili socialisti vse dokler jih niso pospravili. V eno stranko se je sililo ljudi kasneje. V tistem času se je pobilo, zaprlo, mučilo, izgnalo na stotine slovenskih duhovnikov. Diskurz, ki se sedaj ponavlja bolj spominja na tiste čase, kot na tiste med obema vojnama,« je dejal Janša.

Po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata sploh ni šlo za blagoslov, ampak za otvoritveno slovesnost ob odprtju lokalne podružnične šole. »Včasih se res počutim, da sem izločen, če rečem, da sem katoličan. Da je vključevanje verske tradicije v javno, celo državno sfero povsem dopustno, je zelo jasno povedalo že ustavno sodišče.« Horvata je tudi zmotila polemika o tem ali je prav, da se vrh države udeleži maše za domovino.

Za večerni Mozaik dneva na Radiu Ognjišče pa je o tem blagoslovu spregovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. »Osebno vam moram reči, da jaz ne mislim, da je to preseganje tiste meje, ki jo ustava določa kot ločevanje vere in države,« je dejal.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...