Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:45

Anketa Domovine: Novakova z realnimi možnostmi za 2. krog, Tomčeva za zdaj še zaostaja

Anketa Domovine, foto © www.domovina.je
Spletna stran Domovine
Foto © www.domovina.je

Če bi predsedniške volitve potekale minulo nedeljo, bi največ skoraj 47 odstotkov glasov, prejel Borut Pahor, pred Marjanom Šarcem, ki bi prejel dobrih 18 odstotkov in Ljudmilo Novak slabih 12 odstotkov. V drugem krogu bi Pahor prepričljivo porazil vse protikandidate, saj ima največ podpore tako med levimi kot desnimi volivci, kažejo rezultati ankete, ki jo je za Domovino izvedla agencija Episcenter.

Aktualni predsednik Republike Slovenije je v bitki za nov predsedniški mandat še vedno izrazit favorit. A kot kažejo odgovori 702 anketirancev raziskave Episcentra, je boj za njegovega tekmeca v zelo verjetnem 2. krogu bolj izenačen, kot to izhaja iz nekaterih drugih objavljenih javnomnenjskih raziskav. Marjan Šarec na drugem in Ljudmila Novak na tretjem mestu sta blizu skupaj. Če pri tem upoštevamo še potencialni maksimalni doseg kandidatov, bi Novakova Šarca lahko že tudi ta trenutek premagala, ob tem pa ji podpora od julija naprej vseskozi narašča, so zapisali na spletni strani Domovina.

Na četrtem mestu je s 3,8 odstotkov realnega dosega Romana Tomc, vendar je pri tem potrebno izpostaviti, da je anketa potekala med 31. avgustom in 7. septembrom, ko Tomčeva še ni bila uradna kandidatka SDS za predsednico države. Uraden vstop v predsedniško tekmo pa na podporo med ljudmi praviloma vpliva pozitivno, zato lahko v prihodnje Tomčeva pričakuje višjo podporo vprašanih.

Tomčevi sledijo Milan Jazbec (2,8 odstotka), Angelca Likovič (Za otroke – 1,8 odstotka, Maja Makovec Brenčič (SMC – 1,2 odstotka) in kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,3 odstotka).

Borut Pahor je edini izmed navedenih politikov katerega poznajo, oziroma so zanj že slišali prav vsi anketiranci. Ljudmile Novak ni poznal zgolj en odstotek vprašanih, že na tretjem mestu po prepoznavnosti pa je kandidatka stranke Za otroke Angelca Likovič z 87 odstotno prepoznavnostjo med vprašanimi.

Aktualni predsednik republike ima sicer najvišjo podporo tako med volivci levih kot desnih strank, vendar ga levica podpira mnogo bolj kot desnica, izhaja iz ankete Domovine.

Vir: Domovina.je


Ne spreglejte: