Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:49

Še več nasprotnikov vladnega drugega tira

Tovorni vlak
Foto © Slovenske železnice

Na novinarski konferenci so se do referenduma o zakonu o drugem opredelili tudi v nastajajoči stranki Prstan. Slovenija se ne bo ustavila, če jutri ne začnemo postavljati drugega tira, je dejal predstavnik iniciativne skupine Jaka Šoba.

Za Radio Ognjišče je dr. Blaž Vodopivec ob tem pojasnil, da »je drugi tir potrebno presojati po kriterijih gospodarskih projektov. Če ga presojamo po teh kriterijih, koristi nikakor ne morejo upravičiti stroškov, ki bodo nastali s tem projektom.« Sami pozivajo h glasovanju proti.

Šoba je opomnil, da nihče pravzaprav ne ve, koliko bo investicija v drugi tir stala in ali je trasa sploh ustrezna. Edina stvar, ki postaja jasna, je, da gre za industrijski tir za Luko Koper. Tu pa se po njegovih besedah postavi vprašanje, ali res potrebujemo kompozicijo, ki bo premogla hitrost 160 kilometrov na uro, ali mora res biti vkopana od Kopra do Divače in ali je res potrebnih toliko predorov in viaduktov. Njihova ocena je, da bo realna cena projekta dvojnega tira znašala dve milijardi evrov. »To bo pretežno strošek proračuna,« je poudaril Vodopivec.

Prstan za zdaj sicer ostaja iniciativna skupina. Kot je dejal Vodopivec, želijo pred ustanovitvijo stranke v svoje vrste privabiti vsaj 44 kakovostnih kandidatov za parlamentarne volitve.


Ne spreglejte: