Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:28

Štuhec: Oseba, ki je na pomembnem javnem mestu je, hočeš nočeš, moralna avtoriteta

dr. Ivan Štuhec
Foto © Izidor Šček

Noben politik se na visokem mestu ne more izogniti moralni avtoriteti, je v komentarju za Radio Ognjišče dejal moralni teolog Ivan Štuhec. Kritičen je bil do beseda predsednika države Boruta Pahorja, ki je na predstavitvi svoje kandidature poudaril, da on ni moralna avtoriteta in pri tem izpostavil besede papeža Frančiška: Kdo sem, da bi sodil.

Biti moralen ne pomeni biti popoln. Pod besedo "morala" ni mišljeno, da smo popolni, saj ni nihče popoln, popoln je samo Bog. Vsi se trudimo, da smo bolj ali manj moralni, je dejal Štuhec. "S tistim znanim stavkom papeža Frančiška: "Kdo sem jaz, da bi sodil homoseksualce?" papež ni kvalificiral moralnosti ali normalnosti homoseksualnega življenj ali dejanj, ampak je želel povedati, da ni on sodnik nad ljudmi, ki so tako orientirani. Papež se po besedah Štuheca s tem stavkom ni odrekel svoji moralni avtoriteti, ampak se je odrekel zadnji sodbi, kar pa je teološko pravilno. "Saj vsi vemo, da je za nas zadnji sodnik Bog, ne pa kateri koli človek, v tem primeru seveda tudi papež ne."

Na vprašanje o tem, ali je predsednik moralna avtoriteta ali ne, pa je dodal: "Človek, ki je na pomembnem javnem mestu je, hočeš nočeš, moralna avtoriteta in temu se ne more izogniti. Temu se ne more izogniti niti slovenski predsednik države. S svojimi dejanji in s svojimi besedami postavlja določene moralne kriterije, pa če si to želi ali ne."

Spomnil je na Pahorjeve obiske različnih ljudi, tudi fizičnih delavcev. "Ko je bil smetar, je najbrž hotel povedati, da daje vrednost tem ljudem, ki za nas opravljajo ta dela. S tem je izrazil moralno kvaliteto in moralno kvalifikacijo tistega dela in ljudi, kar se mi zdi prav."

Dodal je še, da morala ne zajema samo šeste božje zapovedi, morala zadeva tudi vprašanje odnosa do lastnine, do premoženja, do upravljanja s premoženjem. Pahor pa je, tako Štuhec, kot predsednik vlade upravljal s premoženjem cele države, pa tudi kot predsednik DZ je upravljal z zakoni in z določeno oblastjo. "Upravljanje z oblastjo pa je lahko moralno ali pa nemoralno," je povedal. "Ko je bil Pahor predsednik vlade, je v tistem času vlada zadolžila Slovenijo, kolikor vem, za dodatnih 55 odstotkov BDP, kar je bilo seveda slabo in kar bi morali problematizirati. Moralno je namreč vprašljivo, ali se sme neka vlada tako zadolževati, s tem je zgolj kupovala socialni mir. Tudi pri tem gre za moralne kvalifikacije."

Štuhec je tako ponovil, da se noben politik pri upravljanju z oblastjo in premoženjem ne more izogniti moralni avtoriteti, njegova dejanja so lahko moralna ali pa ne.


Ne spreglejte: