Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:59

Gre pri interventnih ukrepih za kadrovski napad SMC na vodstva bolnišnic?

Bolniška postelja
Foto © Tanja Dominko

Vlada je pred koncem tedna sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti bolnišnic. Z njim bodo slednje letos dobile približno dodatnih 136 milijonov evrov sredstev v enkratnem znesku. Predlog poleg tega nalaga ustanovitev sanacijskega odbora, ki bo neposredno povezan z vlado. Nekateri so prepričani, da gre pri tem za kadrovski napad SMC na vodstva bolnišnic.

Če bo zakon o interventnih ukrepih potrjen, bo s tega naslova do konca leta pokritih 80 odstotkov izgub slovenskih bolnišnic. Na Financah ob tem opozarjajo, da ni zagotovila, da bodo imeli tudi pacienti kaj od tega. Zagotoviti 136 milijonov evrov ni preprosto, zato je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman po sprejetju omenjenega predloga zakona povedala:

"Lahko že danes ocenim, da bo za ta segment potreben rebalans proračuna, vendar tudi ob pripravi rebalansa ne bomo spreminjali javnofinačnih globalnih ciljev, ki smo si jih zadali za letošnje leto."

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek je pozdravil napovedani zakon kot dobro rešitev.

"Predlagani zakon načeloma podpiramo, kar pa ni dovolj. Dejstvo je, da je v tem trenutku največji problem zdravstva v pod financiranosti oziroma da je prenizka cena zdravstvenih storitev, po katerih so zdravstveni zavodi plačevani."

Cene storitev so trenutno na ravni iz leta 2014.Če bo ostalo tako, se bodo težave bolnišnic ponovile in se le še stopnjevale. V SLS so medtem kritični do napovedanega sanacijskega odbora. Tega bo imenovala in razreševala neposredno ministrica. Odbor bo s svojimi prevelikimi pooblastili prevzel pristojnosti upravam bolnišnic. Podpredsednik SLS Primož Jelševar meni, da si želi SMC na ta način podrediti finančno poslovanje bolnišnic, ki so zaradi neustreznega vodenja zdravstvenega sistema eden od največjih finančnih ponorov v državi.


Ne spreglejte: