Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:40

Nadškofija Ljubljana v odgovoru na razlastitev pokopališča v Šentvidu: V postopkih MOL-a se kaže nova oblika nacionalizacije premoženja

Poročali smo, da želi Mestna občina Ljubljana župnijo Šentvid nad Ljubljano razlastiti pokopališča in kapele, v kateri je pokopan tudi narodni buditelj Blaž Potočnik. Na dogajanje se je na pobudo Radia Ognjišče, danes odzvala tudi Nadškofija Ljubljana. Kot so zapisali na Tiskovnem uradu je postopek MOL-a nekoliko presenetljiv, v celoti pa podpirajo prizadevanja tako župnije, kot Četrtne skupnosti in Društva Blaž Potočnikova čitalnica, ki so se odločno zavzeli proti razlastitvi.


Bolniki kljub poplavam na romanje v Lurd

Slovenski bolniki, pomočniki in zdravstveno osebje so se že trinajsto leto na vlaku in letalu v Lurd pridružili romarjem iz Gorice, Trsta, Vidma, Benetk in Adrie. Tema letošnjega romanja ob 160-letnici prikazovanj v Lurdu je: »Kar koli vam reče, storite«. Naše romarje poleg treh duhovnikov spremlja tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih.


V Črnomlju se znova kaže solidarnost Slovencev

Posledice minulega neurja s točo, veliko kot jabolko, so si v sredo na območju Občine Črnomelj ogledali predstavniki Karitas skupaj z novomeškim škofom Andrejem Glavanom. Kot pravi generalni tajnik Škofijske Karitas Novo mesto Gregor Vidic, je obseg škode izven proporcev, hvaležen pa je za dobroto ljudi, ki so v teh dneh za pomoč pri sanaciji darovali že 40.000 evrov.


Rupel: Želel bi si sredinsko vlado ali veliko koalicijo

Matej Tonin ostaja predsednik Nove Slovenije. Takoj po volitvah je zaradi neizpolnjenih pričakovanj o desetih poslanskih mandatih ponudil svoj odstop, a ga svet stranke na včerajšnji seji ni sprejel. Prvo analizo volitev je danes opravil izvršni odbor SMC-ja. Nekdanji minister Dimitrij Rupel je za naš radio komentiral povolilno kombinatoriko.


AVDIO: Darja Žnidaršič o terapevtskih učinkih živali

Prisotnost domačih živali ali hišnih ljubljenčkov človeku lahko prinese sprostitev, veselje, družbo, pa tudi zdravilne učinke, a le, če so živali same zadovoljne, spoštovane in pravilno negovane. Zato je skrb zanje velika odgovornost.


AVDIO: Krajani Šentvida z zbiranjem podpisov proti razlastitvi pokopališča in kapele

V Šentvidu v Ljubljani so razburjeni zaradi namere Mestne občine Ljubljana o razlastitvi šentviškega pokopališča. Krajani in župnija so se povezali in od MOL-a zahtevajo, naj ustavi postopek razlastitve. Četrtna skupnost Šentvid, Župnija Šentvid nad Ljubljano in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica so skupaj pisali mestni občini in zahtevajo, da MOL na Upravni enoti Ljubljana ustavi postopek razlastitve lokalnega pokopališča v Šentvidu, ki je v lasti župnije Šentvid.


Glasovi iz tujine spremenili le nekaj imen

Po preštetih glasovnicah po pošti iz tujine so nekateri kandidati, ki se jim je obetal poslanski sedež, ostali praznih rok. Do sprememb med poslanci je prišlo v Levici, NSi in Stranki Alenke Bratušek, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije (DVK).


Prvi del 25. Šentviških dni sklepa prireditev ob stoletnici Ivana Cankarja

Društvo Blaž Potočnikova čitalnica (BPČ), ki je na področju kulture začelo javno delovati leta 1998, je letos pripravil že tradicionalne 25. Šentviške dneve. Ti združujejo pevsko, gledališko, narodopisno in športno dejavnost. Prireditev se je začela konec maja in se bo sklenila konec junija, dogodki, ki so v glavnem brezplačni, pa potekajo tako v notranjih prostorih kot zunaj.


Publicist Turk o levici: Drugega jezika, ko je izključevanje preprosto ne razumejo

»Volitev ni mogoče dobiti ali izgubiti brez medijev,« je v pogovoru za Radio Ognjišče na temo analize volitev dejal publicist in trdni komentator v tedniku Reporter Boštjan Marko Turk. Po njegovih besedah se je prvič zgodilo to, da mediji niso storili »atentata« na predsednika SDS Janeza Janšo.


17 policistov, tri policistke, dva vojaka in sedem občanov prejelo medalje za hrabrost in požrtvovalnost

Na policijski akademiji v Tacnu je danes potekala podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost tistim posameznikom v policiji in zunaj njenih vrst, ki so se lani izkazali s svojimi dejanji. Policist Blaž Svetlin z Bleda je po prejemu priznanja pojasnil, da se zaradi nagrade ne počuti, da bi storil nekaj izjemnega, saj je to del službe.


Novejše novice | Starejše novice