Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:08

Vojska Brezmadežne praznovala 100. obletnico

Sveta maša na Ptujski gori
Foto © bratje minoriti

Bratje minoriti smo na praznik Marijinega rojstva v baziliki Marije zavetnice na Ptujski Gori obhajali osrednjo slovesnost ob 100. obletnici Vojske Brezmadežne. Marijansko gibanje je ustanovil poljski minorit p. Maksmilijan Kolbe leta 1917 s šestimi brati v Rimu.

To Marijansko gibanje je nastalo kot odgovor na mlačnost kristjanov tedanjega časa in žalitve prostozidarjev, ki so javno žalili papeža in Cerkev. Število članov je že v času p. Kolbeja hitro naraščalo. Ob začetku druge svetovne vojne jih je bilo po vsem svetu okrog milijon. Danes šteje okrog tri milijone. Člani Vojske Brezmadežne izdajajo mnoge časopise in revije; vodijo radijske in televizijske hiše; veliko molijo in oznanjajo Božje kraljestvo; skrbijo za ljudi okrog sebe, ki so potrebni pomoči v duhovnem in telesnem pomenu.

Provincialni minister p. Milan Kos, ki je vodil somaševanje, je v homiliji orisal namen članstva v Vojski Brezmadežne.

Najprej je to rast v osebni veri na poti našega zemeljskega življenja. Kar pomeni želja po resničnem krščanskem življenju. P. Kolbe je takole zapisal in povabil takratne redovnike in vernike: Želim vam, da bi se vsak dan, vsak trenutek bližali Brezmadežni, da bi jo vedno bolj spoznavali in jo vedno bolj ljubili; da bi vas vedno bolj prevzemale njene misli, nameni in čustva, da bi vas prešinjala njena ljubezen do Jezusa…

Z eno besedo: da bi madeži greha in nepopolnosti bili vedno manjši in redkejši. Zato bi se naj vsak priporočili Brezmadežni s prošnjo: O Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo, in za vse tiste, ki se k tebi ne zatekajo, posebno pa za sovražnike svete cerkve in za vse tiste, ki so ti priporočeni. Kot znamenje posvetitve Brezmadežni je, da nosimo čudodelno svetinjico.

Zbrani na Ptujski gori
Zbrani na Ptujski gori

Prizadevanje za življenje po veri vodi v poslanstvo vsakega izmed nas. Kaj je naše poslanstvo? Biti oznanjevalec Božjega kraljestva. P. Kolbe članom Vojske Brezmadežne priporoča, da bi zvesto sodelovali pri prihodu Kristusovega prihoda na svet in sicer tako, da vsak daruje Marijinemu brezmadežnemu srcu vsak dan molitve, dejanja in žrtve.

Glavni nameni in prošnje naj bodo: za svetost zakonskega in družinskega življenja ter vse zakonce in otroke, ki živijo v neurejenih zakonih in otroke kakor mlade, ki nosijo težo ločenih zakoncev; za vse ljudi, da bi čutili potrebo in željo po krščanskem življenju, rednem obisku maše in prejemanju zakramentov; in za svetost, stanovitnost duhovnikov, redovnikov in redovnic ter nove duhovne poklice.

Ob tej priložnosti je bila tudi premiera filma o p. Maksimilijanu Kolbeju in Vojski Brezmadežne, ki ga je za to priložnost posnel David Sipoš. Člani Marijanskega gibanja in romarji, ki so bili navzoči, so bili navdušeni z aktualnostjo sporočila, ki je posredovana v filmski obliki.


Ne spreglejte: