Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:08

10. september - svetovni dan preprečevanja samomora

Simbolna slika
Foto © Pixabay

10. september je svetovni dan preprečevanja samomora. Vsako leto si življenje vzame več kot 800 tisoč ljudi, še veliko več je tistih, ki to poskuša. Za tragično statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so se znašli v osebni stiski. Da je mnoge mogoče odvrniti od usodne odločitve, opozarjata Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija. Pri tem se jima med drugim pridružujejo tudi različne ustanove v Sloveniji.

Duševne težave in bolezni lahko kadarkoli prizadenejo vsakega od nas. A na žalost so še vedno stigmatizirane, kar lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore. Posledica pomanjkanja zavedanja in pismenosti o duševnem zdravju je tudi to, da ne znamo pristopiti k nekomu, ki se znajde v osebni stiski.

V Sloveniji si je lani življenje vzelo 371 ljudi. Čeprav po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje število samomorov upada, gre pri nas še vedno za velik problem. Tudi zato Slovenski center za raziskovanje samomora v prihodnjih mesecih med drugim pripravlja obsežne intervencije za preprečevanje samomora med mladimi.

"Po raziskavah naj bi en samomor prinesel 6 žalujočih. A ta številka je še večja, če samomor naredi dijak, študent. To potem potegne vso šolo," pa je za naš radio opozorila magistrica zakonskih in družinskih študij mariborske teološke fakultete Anja Klančar. Kot je dodala, so žalujoči bližnji velikokrat nehote spregledani. "Ko nekdo umre, umre. Ostanejo, ostanemo pa svojci, žalujoči. Te ljudi je treba vsaj malo razbremeniti krivde. Kolikor je mogoče, se je treba osredotočiti nanje in na njihovo doživljanje." Klančarjeva je poudarila, da je dovolj že, če prisluhnemo.

Tudi zato naj vsem velja vabilo, strnjeno v geslu tokratnega svetovnega dne preprečevanja samomora: Vzemi si trenutek in reši življenje. O teh besedah so med drugim razmišljali udeleženci akcije Prekolesarimo svet, ki so od 10. avgusta do danes poganjali pedala, da bi ozaveščali o problematiki samomora.

Radijci tudi del akcije Prekolesarimo svet
Radijci tudi del akcije Prekolesarimo svet

Problematiki samomora je bil namenjen tudi Naš pogled.


Ne spreglejte: