Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jure Levart (foto: Miha Lokovšek)
Jure Levart

Kompleks pred krščanstvom

| 08.09.2017, 14:35 Petra Stopar

Kristjani v Evropi in Sloveniji smo navajeni na marsikaj lepega in tudi hudega. Tako bomo ali pa smo že preživeli tudi zadnjo afero z izbrisanimi križi na ovitkih za grški feta sir v eni od tujih trgovskih verig.

Saj zadeva je v osnovi zelo neumna in smešna ter res totalno marketinško zgrešena. Ne le, da je razjezila množice kristjanov po Evropi, dobesedno se dela norca tudi iz pripadnikov drugih ver, tudi muslimanov. Preprosto, hoteli so prodati nekaj pod zlagano podobo. Ali snovalci res mislijo, da so ljudje tako neumni, da v obokani šestkotni apsidi z zvonikom, pa čeprav brez križa, ne prepoznajo cerkve? Predstavljajte si samo kakšnega zagretega muslimana, Juda ali pa ateista, ki bi odkril, da je na ovitku vendarle podoba cerkve, pa čeprav brez križa … Upravičeno bi se počutil izigranega. Ljudje pač nismo tako naivni. Ali ni pošten odnos do kupca ravno največja vrednota trgovca? Aja, to piše samo na reklamnih panojih …

Ta abotna podoba embalaže pokaže in sporoča še kaj drugega, kar se v kontekstu Evrope vleče kot jara kača, že vse od francoske revolucije naprej. To je: izbrisati krščansko vero in Cerkev ter na mesto njenega ustanovitelja, Jezusa, postaviti nekaj (nekoga) drugega. Kaj in koga vse smo že v Evropi videli na njegovem mestu ter kakšne tragedije in morije smo zato pretrpeli v treh največjih utopijah, ki smo jih izumili ravno Evropejci: nacizmu, fašizmu in komunizmu. Pa vendar, nismo se naučili, da je to mesto rezervirano, in da tja, kjer stoji Bog, pa čeprav pribit na križ, ne moremo postaviti nobenega nadomestka. Tudi, če ga izbrišemo ali zanikamo, je še vedno tam.

Kako so še pred desetletji sociologi religij in družbeni analitiki vehementno zatrjevali, da bo slej ko prej nastopilo obdobje, ko bo religija (beri krščanstvo) popolnoma izbrisano iz družbe, vpliv vere pa bo tako zanemarljiv, da ne bo omembe vreden. A zgodilo se je in dogaja se ravno nasprotno – sekularizacija kot otrok francoske revolucije je ostala in ostaja zgolj evropski fenomen. In kljub njeni bojevitosti, doslednosti in ob podpiranju političnih elit krščanstvo iz Evrope ni izginilo. Niti na osebni niti na družbeni ravni. Nasprotno, na osebni ravni je postalo prečiščeno in pristnejše, pa čeprav ne tako množično, na družbeni ravni pa je uspešno poiskalo nove načine in poti sooblikovanja evropske družbe.

A kljub tragičnemu zgodovinskemu spominu ne prenehamo zapadati v nove utopije in »izme«; od vulgarnega sekularizma, ateizma, nihilizma ... In s temi utopijami znova rušimo najbolj temeljene postulate in vrednote človeka in družbe, ki jih je na evropskih tleh sooblikovala starogrška, judovsko-krščanska in muslimanska tradicija. Formula je preprosta: ko gorečniku v njegovi zagretosti proti vsemu, kar vsaj malo diši po krščanstvu, zmanjka argumentov in predvsem racionalne razlage, na tisto mesto postavi ideologijo, ki jo zraven še zapakira v sklicevanje na ustavo in zakone ter neprestano ponavljanje diskriminacije in raznih fobij. In tako, nevede, sam zapade v fobijo – kristjanofobijo.

Da ne bo pomote: zagovarjam ločenost Cerkve in države ter sodobno sekularno družbo, v mnogih primerih pa se ne strinjam z izpeljavo le-te, ker je nerealna in namesto sobivanja in spoštovanja, kar je osnova demokracije, povzroča nove krivice in kršitve osnovnih človekovih pravic. Zdi se, da imamo s to famozno ločenostjo v Sloveniji, roko na srce, velike težave. Sicer ne v teorijah in glavah ideologov, ki jo zagovarjajo, ampak predvsem v praksi, kjer preidemo na polje osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Vera posameznika in njegov svetovni nazor sta namreč osnovna človekova pravica, prav tako pa njeno izražanje na družbeni in institucionalni ravni.

Kakorkoli, naučiti se bomo morali razumevanja in prenehati nabijati z ideologijo, ker druge poti, kot skupni napor za sobivanje, ni. Kristjan ni kristjan samo za zidovi svoje hiše, ko pa stopi na pošto, v šolo, bolnišnico, banko, parlament in ostale državne ustanove, ne more naenkrat postati nekristjan. Ne gre, verjemite. In kako pomenljivo – afero križev na ovitkih so sprožili ravno kristjani na Češkem, ki, po statistikah sodeč, sodijo med najbolj neveren in Cerkvi najmanj pripaden narod. Še en dokaz več, da je krščanstvo neuničljivo. No ja, saj to je rekel že Jezus, kajne? Zato je šlamastika s tem ovčjim sirom res smešna.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...