Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:52

Genfest 2018: Kakšen bi bil svet brez meja?

V Svetovnem trgovinskem centru Metro v Manili na Filipinih so danes sklenili svetovni Genfest mladih z naslovom: Onkraj vseh meja. Na srečanju, ki ga vsakih pet let pripravi Gibanja fokolarov, se je zbralo 6000 mladih z vsega sveta, ki jih povezuje visok cilj: ustvarjati zedinjen in bolj solidaren svet. Iz Slovenije se Genfesta na Filipinih udeležuje šest mladih. Vzporedne dogodke, povezane z Genfestom v Manili, so pripravili še na 23 drugih krajih po svetu.


Papež v Bariju: Bližnji vzhod joka, danes trpi in molči, medtem ko ga drugi v iskanju moči in bogastva teptajo

V kraju, kjer častijo relikvije sv. Nikolaja v Bariju je dopoldne potekala molitev za mir na Bližnjem vzhodu, ki so se je poleg papeža Frančiška udeležili tudi predstavniki različnih krščanskih cerkva. Za komentar srečanja smo vprašali urednika Ognjišča mag. Boža Rustjo.


Umrl kardinal Jean-Louis Tauran, dober poznavalec Slovenije

V Vatikanu je minulo noč umrl kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog. Po rodu je bil Francoz, doma iz Bordeauxa. Vrsto let je bil v vatikanski diplomaciji od leta 1990 kot tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. V tej vlogi je spremljal osamosvojitveni proces v naši državi, nas večkrat obiskal in deset let po osamosvojitvi podpisal sporazum o pravnih vprašanjih med Vatikanom in Slovenijo.


V Bariju prvič skupaj s papežem vsi voditelji Vzhodnih cerkva

Sveti oče bo v soboto obiskal ekumensko mesto Bari, kjer bo s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Gre za dogodek, ki bo potekal prvič v zgodovini, saj se bodo v molitvi zbrali voditelji skoraj vseh Cerkva z omenjenega območja.


Sveta Ciril in Metod

Obhajamo slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, slovanskih apostolov in sozavetnikov Evrope. Imenujemo ju tudi apostola Slovanov zaradi pomembnega misijonskega dela med slovanskimi ljudstvi. V ljubljanski nadškofiji sta glavna zavetnika, v mariborski nadškofiji pa druga zavetnika nadškofije. V murskosoboški škofij je sv. Metod glavni zavetnik škofije, njun god pa v Cerkvi na Slovenskem obhajamo kot slovesni praznik. Zato bodo na današnji praznik v mariborski stolnici duhovniki jubilanti obhajali zahvalno sveto mašo.


Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.


Škof Stanislav Lipovšek v Celju obhajal 50 let mašništva

Celjski škof Stanislav Lipovšek je včeraj v do zadnjega kotička polni stolnici sv. Danijela v Celju obhajal zlato mašo. Slovesnosti so se udeležili tudi številni duhovniki, redovniki in redovnice. Voščilo je škofu Lipovšku poslal tudi papež Frančišek, ki je zapisal, da Boga prosim, naj mu, ko obhaja to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe.


Papež o veri, ki je zmožna doseči čudeže

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je kljub tamkajšnji poletni vročini z raznih koncev sveta zbralo zelo veliko romarjev. Med pozdravi, ki jim jih je papež Frančišek namenil po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu, so mu veselo mahali in vzklikali v odmev. V nagovoru se je sveti oče dotaknil glavne vsebine evangeljskega odlomka današnje 13. nedelje med letom. Ta govori o dveh Jezusovih čudežih, ki so bili sad njihove žive vere in zaupanja v Božjo dobroto.


Se izgubljena hči Cerkve vrača?

Torkovo srečanje med papežem Frančiškom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom se je v zgodovino zabeležilo kot eno najdaljših srečanj med papežem in nekim državnim voditeljem. Pogovarjala sta se 57 minut, srečanje pa se je s strani Macrona končalo celo s poljubom na obe lici. Povsem nepričakovana gesta za predsednika države, ki velja za zibelko laičnosti. Portal Crux se zato sprašuje, ali se je izgubljena hči Cerkve, torej Francija, vrnila.


Kritike na račun politike in bank

Novo vlado čaka veliko izzivov tudi na področju bančnega sektorja in kapitalskega trga. Na to so politiko opozorili na včerajšnjem posvetu, ki so ga skupaj pripravili predstavniki civilne iniciative Izbrisani mali delničarji Nove KBM, društva Sinteza-KCD in Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Med drugim kot sporno navajajo, da se število malih delničarjev zmanjšuje, v zadnjih dveh letih je manjše za 42 odstotkov. Menijo, da prihaja do sistematičnega uničevanja slovenskega gospodarstva in kapitalskega trga.


Novejše novice | Starejše novice