Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:25

Verniki imajo nad svojo glavo košček nebes

Papež Frančišek med mašo v Assisiju
Foto © CTV

"Moč vstajenja kristjane naredi sposobne ljubiti tudi takrat, ko se zdi, da so se razblinili vsi razlogi za ljubezen."

Obhajamo god sv. Frančiška Asiškega. Papež je zato današnjo katehezo posvetil misijonarjem upanja, med katerimi še posebej izstopa prav današnji godovnjak. Mesec oktober je tudi sicer posvečen misijonom.

Kristjan ni prerok nesreče, je zatrdil papež in dodal: »Bistvo njegovega oznanila je prav nasprotno in sicer, da je Jezus umrl iz ljubezni, Bog pa ga je obudil na veliko noč.«

To oznanjevanje po papeževih besedah ne vključuje le besed, ampak predvsem dejanja. Jezus namreč ne želi učencev, ki so sposobni le ponavljati na pamet naučene formule, ampak pričevalce, ki upanje širijo s svojim načinom sprejemanja, nasmeha in ljubezni. »Predvsem ljubezni: moč vstajenja namreč kristjane naredi sposobne ljubiti tudi takrat, ko se zdi, da so se razblinili vsi razlogi za ljubezen.«

Krščansko upanje pa je nekaj več kot le preprosti optimizem. »Zdi se, kot bi bili verniki ljudje s 'koškom nebes' več nad svojo glavo. Spremlja jih navzočnost, ki je nekateri ne uspejo niti zaslutiti.«

Vloga kristjanov v današnjem svetu je po besedah svetega očeta v tem, da odpiramo prostore odrešenja, nekakšne celice za regeneracijo, ki so zmožne vrniti življenjski sok tja, kjer se zdi, da je bil za vedno izgubljen. Pravi kristjan se zato ne pritožuje in jezi, ampak je zaradi moči Jezusovega vstajenja prepričan, da nobeno zlo ni neskončno, da nobena noč ni brez konca, da noben človek ni do konca zmoten in da vsako sovraštvo lahko premaga ljubezen, je dejal papež Frančišek.

Spomnil pa je tudi na ceno tega upanja. Omenil brate in sestre iz Bližnjega Vzhoda, ki za to upanje darujejo svoje življenje. Kdor ima namreč ob sebi Kristusa, se ničesar več ne boji, je še zatrdil sveti oče.

PAPEŽ FRANČIŠEK IN SV. FRANČIŠEK ASIŠKI

Po sv. Frančišku Asiškem, katerega god obhajamo danes, si je papeško ime izbral tudi sedanji sveti oče. Že kot škof je imel namreč papež Frančišek čut za pomoči potrebne. Vernikom je celo svetoval, naj denar, ki bi ga potrošili za letalsko vozovnico, da bi se udeležili njegove posvetitve v Rimu, raje namenijo ubogim. Skromen je ostal tudi kot papež, saj se raje kot v razkošnih avtomobil pelje v preprostih, biva pa v Domu sv. Marte.

13. oktobra 2013, le sedem mesecev po izvolitvi, je papež Frančišek obiskal rojstni kraj svojega vzornika, Assisi, kjer je spregovoril o miru.

Posebej slovesno je danes v župniji Ljubljana Šiška, kjer obhajajo slovesni praznik zavetnika cerkve in 90. obletnica župnije.


Ne spreglejte: