Ljubljana, torek, 25. september 2018, 23:00

Papež: Kritike Amoris Laetitie so zmotne!

Papež Frančišek z odprtimi rokami
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek se je med svojim nedavnim obiskom v Kolumbiji v pogovoru s tamkajšnjimi jezuiti lotil kritik na račun svoje apostolske spodbude Radost ljubezni. Zanje pravi, da so zmotne.

»Slišim številna mnenja, ki jih je sicer treba spoštovati, saj so jih izrekli Božji sinovi, vendar so zmotna. Za razumevanje Radosti ljubezni je treba to spodbudo prebrati od začetka do konca,« je papež dejal v pogovoru, ki je objavljen na spletni strani jezuitske revije Civiltá Cattolica.

Vsem, ki trdijo, da dokument ne temelji na katoliški morali, papež jasno sporoča, da temelji na tomistični teologiji. Ob tem pojasnjuje, da filozofije kot tudi teologije ni mogoče ustvarjati v laboratoriju, ampak v življenju, v dialogu z realnostjo, je dejal papež Frančišek.

Tudi Benedikt XVI. o resnici govori kot o srečanju, torej ne več v smislu klasifikacije, ampak resnici kot poti. Filozofije ni mogoče oblikovati kot logaritemske tablice, ki se je povrh vsega ne uporablja več.

Enak način dialoga velja za teologijo, kar ne pomeni, da jo naredimo za nečisto. Res je ravno nasprotno, je dejal Frančišek in dodal, da je Jezus vedno začel pri resničnih življenjih ljudi in jih od tam vodil k Bogu.

Če želi nekdo biti dober teolog, mora poleg študija, notranjega vpogleda in razumevanja resničnosti razmišljati in moliti na kolenih, je dejal papež. Človek, ki ne moli, ne more biti teolog. Lahko pozna vsak nauk, ki je kdajkoli obstajal, a ne živi teologije, je še dejal papež.


Ne spreglejte: