Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:45

Papež v Ceseni in Bologni

0:00
0:00
Papež gre na letalo
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek bo danes na obisku v Ceseni in Bologni. Kratek postanek v Ceseni bo naredil ob 300-letnici rojstva papeža Pija VI. V Bologni pa se bo mudil ob sklepu škofijskega evharističnega kongresa. Tam se bo srečal tudi z migranti, delavci, študenti in profesorji.

Kot je v pogovoru za naš radio pojasnil škofov vikar za Slovence v goriški škofiji Karlo Bolčina, je cilj evharističnega kongresa v Bologni »naj župnije čimbolj spoznavajo teritorij, njegove potrebe in naj se čimbolj približajo tistim, ki so najbolj potrebni pomoči, torej lačnim«.

To bo papež najverjetneje poudaril tudi ob srečanju s približno 1000 migranti iz tamkajšnjega sprejemnega centra: »V prvem trenutku je treba vsakega sprejeti in jim treba ponuditi prvo pomoč. Bologna je eden od tistih središč v Italiji, ki nudi to prvo pomoč. Zato ima tudi tako veliko število migrantov. Zanimivo za Bologno je tudi to, da ima veliko število mladoletnih beguncev, ki imajo zato posebno oskrbo in varstvo.«

Drugi papežev postanek v Bologni bo namenjen delavcem, brezposelnim, sindikatom in delodajalcem. Njihove težave so podobne kot drugje v Evropi, a, kot pravi Bolčina se kaže novo upanje: »Opažamo, da se nekaj premika na bolje. Tovarne se zopet odpirajo, iščejo delavce ...«

Bologna je znano staro univerzitetno mesto. Kakšne poudarke lahko torej pričakujemo na papeževem srečanju s študenti in profesorji. »Prepričan sem, da jih bo spodbudil, naj gradijo prihodnost. Naj se prihodnosti ne bojijo. Naj izhajajo iz korenin, črpajo v preteklosti - ne smemo nikoli zanikati svoje zgodovine - , vendar ne smemo nikoli rasti zanjo, ampak rasti iz nje.« Karlo Bolčina je spregovoril tudi o papeževem obisku v Benetkah, ki je napovedan za prihodnje leto.

 


Ne spreglejte: