Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Ex vatikanski revizor: Nisem odstopil prostovoljno!

Libero Milone
Foto © Radio Vatikan

Nekdanji glavni vatikanski revizor Libero Milone, ki je junija odstopil brez pojasnila, je v soboto stopil pred novinarje štirih večjih mednarodnih medijskih hiš. Povedal je, da ni odstopil prostovoljno, ampak je bil v to prisiljen. Grozili so mu z aretacijo, vodja vatikanske žandarmerije ga je prisilil v podpis že vnaprej pripravljenega pisma. Stike s papežem so mu zadnje leto in pol preprečevali.

Sveti sedež je v izjavi za javnost zapisal, da je Milonejev urad nezakonito najel neko zunanje podjetje, ki je preiskovalo zasebno življenje predstavnikov Svetega sedeža. Milone je v zvezi z računom, ki so mu ga pokazali v dokaz, dejal, da je bil žig pravi, podpis pa ni bil njegov, ampak nek zmazek.

69-letni Milone je v daljšem pogovoru za Corriere della Sera, Wall Street Journal, agencijo Reuters in Sky Tg24, povedal, da je bila odstopna izjava že napisana, on jo je moral samo podpisati. Meni, da je žrtev montiranega procesa.

Ob tem je potegnil vzporednico tudi s prefektom Tajništva za ekonomijo, kardinalom Georgem Pellom, češ da so obtožbe o spolnih zlorabah proti njemu, v resnici povezane z njegovo dejavnostjo za reformo vatikanskih financ. Spomnimo, da je kardinal Pell ravno tako junija zapustil Vatikan in se šel branit pred avstralsko sodišče.

Milone verjame, da je papež velika osebnost in da je reformo začel z najboljšimi nameni, vendar pa jo blokira stara garda, ki je še vedno vsa tam. Slednja se je po njegovem mnenju počutila ogroženo, ko je dojela, da bi lahko papežu in državnemu tajniku kardinalu Pietru Parolinu povedal, kar je opazil v knjigovodstvu. Zato upa, da bodo dokumenti, ki so mu jih 19. junija zaplenili, našli pot iz Vatikana.

Tako namestnik v vatikanskem državnem tajništvu nadškof Angelo Becciu kot vodja vatikanske žendarmerije, Domenico Giani, sta se v izjavah za Reuters sklicevala na očitne in neizpodbitne dokaze proti Miloneju, obtožbe Miloneja proti njima pa za lažne in neupravičene.


Ne spreglejte: