Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Libero Milone (foto: Radio Vatikan)
Libero Milone

Ex vatikanski revizor: Nisem odstopil prostovoljno!

Cerkev po svetu | 25.09.2017, 11:49 Marta Jerebič

Nekdanji glavni vatikanski revizor Libero Milone, ki je junija odstopil brez pojasnila, je v soboto stopil pred novinarje štirih večjih mednarodnih medijskih hiš. Povedal je, da ni odstopil prostovoljno, ampak je bil v to prisiljen. Grozili so mu z aretacijo, vodja vatikanske žandarmerije ga je prisilil v podpis že vnaprej pripravljenega pisma. Stike s papežem so mu zadnje leto in pol preprečevali.

Sveti sedež je v izjavi za javnost zapisal, da je Milonejev urad nezakonito najel neko zunanje podjetje, ki je preiskovalo zasebno življenje predstavnikov Svetega sedeža. Milone je v zvezi z računom, ki so mu ga pokazali v dokaz, dejal, da je bil žig pravi, podpis pa ni bil njegov, ampak nek zmazek.

69-letni Milone je v daljšem pogovoru za Corriere della Sera, Wall Street Journal, agencijo Reuters in Sky Tg24, povedal, da je bila odstopna izjava že napisana, on jo je moral samo podpisati. Meni, da je žrtev montiranega procesa.

Ob tem je potegnil vzporednico tudi s prefektom Tajništva za ekonomijo, kardinalom Georgem Pellom, češ da so obtožbe o spolnih zlorabah proti njemu, v resnici povezane z njegovo dejavnostjo za reformo vatikanskih financ. Spomnimo, da je kardinal Pell ravno tako junija zapustil Vatikan in se šel branit pred avstralsko sodišče.

Milone verjame, da je papež velika osebnost in da je reformo začel z najboljšimi nameni, vendar pa jo blokira stara garda, ki je še vedno vsa tam. Slednja se je po njegovem mnenju počutila ogroženo, ko je dojela, da bi lahko papežu in državnemu tajniku kardinalu Pietru Parolinu povedal, kar je opazil v knjigovodstvu. Zato upa, da bodo dokumenti, ki so mu jih 19. junija zaplenili, našli pot iz Vatikana.

Tako namestnik v vatikanskem državnem tajništvu nadškof Angelo Becciu kot vodja vatikanske žendarmerije, Domenico Giani, sta se v izjavah za Reuters sklicevala na očitne in neizpodbitne dokaze proti Miloneju, obtožbe Miloneja proti njima pa za lažne in neupravičene.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.