Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

AUDIO: Zakon o drugem tiru prestal referendumsko preizkušnjo

Slovenija | 24.09.2017, 21:32

Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper je prestal referendumsko preizkušnjo. Ob nizki volilni udeležbi ga je podprla več kot polovica tistih, ki so glasovali. Pobudnik ljudskega odločanja o tem Vili Kovačič je že napovedal, da se bo obrnil tako na ustavno kot na računsko sodišče, kar je potrdil tudi v izjavi za Radio Ognjišče. Na vladni strani menijo, da imajo ljudje dovolj političnih igric, zato so ji prepustili projekt.

"Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču," je še pred rezultati poudaril Kovačič. "Stroške za ta referendum bomo s položnicami naslovili na vse poslance, ki so glasovali za zakon," je dodal.

Premier Miro Cerar je ocenil, da je drugi tir pomemben razvojni projekt za našo prihodnost, po njegovem prepričanju so volivci z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da njegova ekipa opravi delo, ki si ga je začrtala. Podobno sta ugotavljala infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar Jure Leben. Vsi trije so državljanom, ki so glasovali proti, zagotovili, da bodo poskrbeli za transparentno vodenje projekta.

Iz SDS so sporočili, da bodo naložbo še naprej budno spremljali. Nizka udeležba na referendumu po besedah poslanca največje opozicijske stranke Ljuba Žnidarja ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih odločajo državljani in ne stroka. Žnidar verjame, da je referendum prinesel tudi pozitivne učinke, saj so se v kampanji napovedi ocene vrednosti projekta zniževale - z 1,7 milijarde evrov na nekaj manj kot milijardo evrov.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.