Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

V Sloveniji odločamo o zakonu o drugem tiru, do 19h velja volilni molk

Slovenija | 24.09.2017, 07:15

Na približno 3.200 voliščih po naši državi lahko danes približno milijon 710.000 upravičencev odloča o usodi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper. Svoje glasove lahko oddajo do 19. ure, do takrat velja volilni molk. Prijave kršitev sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Od 7. ure zjutraj je odprtih 3083 rednih volišč v Sloveniji in 88 volišč OMNIA, na katerih lahko glasujejo volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Invalidom je dostopnih 1747 volišč po državi. Referendum poteka tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

Na volišča je treba prinesti osebni dokument ter po možnosti tudi obvestilo o volišču in dnevu glasovanja, ki bi moralo priti na dom. Voliti je mogoče tudi brez tega vabila, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Pri izvedbi referenduma po podatkih Državne volilne komisije sodeluje več kot 20.800 ljudi, od tega 780 članov volilnih komisij, dobrih 19.200 članov volilnih odborov in 520 ostalih.

"Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017," se glasi referendumsko vprašanje. Volilci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo ali za ali proti. Da bi zakon padel, mu mora nasprotovati več kot petina vseh, ki lahko glasujejo, torej približno 340.000 ljudi. Volilno pravico ima namreč nekaj več kot milijon 710.000 ljudi, od tega jih približno 91.000 nima stalnega prebivališča v Sloveniji. Predčasnega glasovanja od torka do četrtka se je udeležil 14.201 volilec oziroma slab odstotek vseh upravičencev.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. Do 19. ure je tako prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volilce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju, torej vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter ostalo. Dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve je včeraj prejela 11 obvestil o domnevnih kršitvah, v petih primerih je ni ugotovila.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...