Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Sloveniji ta konec tedna v znamenju blaženega Slomška

Slovenija | 24.09.2017, 05:49

V naši krajevni Cerkvi je ta konec tedna v znamenju blaženega Antona Martina Slomška. Njegov god obhajamo danes. Že včeraj so v njegovem rojstnem kraju na Slomu in na Ponikvi pripravili tradicionalni Slomškov dan. Na Slomškovo nedeljo bo slovesno marsikje po državi, a še posebej v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer bodo praznovanje godovnega dne svojega zavetnika povezali z več obletnicami.

Včerajšnje tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in ostalih se je začelo na Slomu. Tokrat so organizatorji za rdečo nit izbrali besede: "Berite, in kar ste brali, dobro preudarite!" Recitalu igralca Anatola Šterna je sledila akademija, med katero so vzgojiteljica predšolskih otrok Marija Glinšek, svetovalna delavka na osnovni šoli v Trebnjem Ana Nahtigal in ravnateljica Akademije Mericianum, sestra Darjana Toman, prejele Slomškova priznanja, nekdanja ravnateljica Srednje zdravstvene šole v Ljubljani Slavica Navinšek pa naziv častne članice Društva katoliških pedagogov iz Slovenije. Nato je na Ponikvi sveto mašo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, udeleženci so lahko poromali tudi na Kalobje pri Celju.

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru bodo na god svojega zavetnika praznovali 20 let delovanja same ustanove, 20 let tamkajšnje škofijske gimnazije, 10 let dijaškega doma, 10 let tamkajšnje glasbene in baletne šole ter prav tako 10 let vrtca Hiša otrok. V zahvalo Bogu in blaženemu Slomšku pripravljajo posebno slavje, ki so ga poimenovali Vera-luč. Ob 15h se bodo zbrali pri molitveni uri, nato bo somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov vodil podpredsednik Slovenske škofovske konference, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...