Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež Frančišek ne bo nikoli pomilostil pedofilov

Cerkev po svetu | 21.09.2017, 16:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek je zagotovil, da ne bo nikoli podpisal pomilostitve pedofilov. V današnjem nagovoru vatikanski Komisiji za zaščito mladoletnih je še priznal, da se je Cerkev problema spolnih zlorab zavedla pozno in posledično tudi reševanje problema prihaja pozno.

Ko je po navedbah katoliškega portala Crux papež Frančišek včeraj sprejel predstavnike vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, ki pod vodstvom kardinala Seana O’Malleyja deluje šele tri leta, je spomnil na eno od svojih nedavnih odločitev v zvezi s primerom italijanskega duhovnika, ki je bil obsojen spolne zlorabe mladoletnih, a je papež popustil toliko, da se je strinjal zgolj z blagimi sankcijami, ni pa mu že takoj prepovedal opravljati duhovniške službe.

To je bila napaka, je dejal papež, saj se je zloraba ponovila. Kaj takega se ne bo nikdar več pripetilo, je še dodal Frančišek, ki se je odločil, da kogarkoli obsodijo spolnih zlorab, nima pravice do pritožbe in ne bo nikoli deležen papeške pomilostitve. »Zakaj? Preprosto zato, ker je človek, ki spolno zlorabi mladoletne, bolan. To je bolezen,« je prepričan papež.

Dodal je, da se je na Kongregaciji za nauk vere, ki se ukvarja s primeri zlorab, nabralo veliko primerov, zato iščejo nove ljudi, ki bodo preučevali dosjeje. Papež je obljubil, da bo Cerkev izvajala najstrožje ukrepe zoper tiste člane Cerkve, ki so izdali svojo poklicanost in zlorabili Božje otroke, poroča Radio Vatikan. Vodja komisije kardinal O’Malley je poudaril, da je zaščita mladoletnih ena izmed prednostnih nalog Cerkve, prav tako skrb Cerkve za žrtve zlorab in njihove družine.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.