Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:22

Papež Frančišek ne bo nikoli pomilostil pedofilov

Pedofilija
Foto © Splet

"Človek, ki spolno zlorabi mladoletne, bolan. To je bolezen."

Papež Frančišek je zagotovil, da ne bo nikoli podpisal pomilostitve pedofilov. V današnjem nagovoru vatikanski Komisiji za zaščito mladoletnih je še priznal, da se je Cerkev problema spolnih zlorab zavedla pozno in posledično tudi reševanje problema prihaja pozno.

Ko je po navedbah katoliškega portala Crux papež Frančišek včeraj sprejel predstavnike vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, ki pod vodstvom kardinala Seana O’Malleyja deluje šele tri leta, je spomnil na eno od svojih nedavnih odločitev v zvezi s primerom italijanskega duhovnika, ki je bil obsojen spolne zlorabe mladoletnih, a je papež popustil toliko, da se je strinjal zgolj z blagimi sankcijami, ni pa mu že takoj prepovedal opravljati duhovniške službe.

To je bila napaka, je dejal papež, saj se je zloraba ponovila. Kaj takega se ne bo nikdar več pripetilo, je še dodal Frančišek, ki se je odločil, da kogarkoli obsodijo spolnih zlorab, nima pravice do pritožbe in ne bo nikoli deležen papeške pomilostitve. »Zakaj? Preprosto zato, ker je človek, ki spolno zlorabi mladoletne, bolan. To je bolezen,« je prepričan papež.

Dodal je, da se je na Kongregaciji za nauk vere, ki se ukvarja s primeri zlorab, nabralo veliko primerov, zato iščejo nove ljudi, ki bodo preučevali dosjeje. Papež je obljubil, da bo Cerkev izvajala najstrožje ukrepe zoper tiste člane Cerkve, ki so izdali svojo poklicanost in zlorabili Božje otroke, poroča Radio Vatikan. Vodja komisije kardinal O’Malley je poudaril, da je zaščita mladoletnih ena izmed prednostnih nalog Cerkve, prav tako skrb Cerkve za žrtve zlorab in njihove družine.


Ne spreglejte: