Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki (foto: Marjana Debevec)
Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki

Vojak najbolj ve, kaj pomeni mir

Slovenija | 21.09.2017, 13:05 Marjana Debevec

Obhajamo mednarodni dan molitve za mir in slovenski dan Vojaškega vikariata. Nadškof Stanislav Zore je skupaj z evangeličanskim škofom Gezom Filo zjutraj blagoslovil kapelo v vojašnici na Vrhniki in tam daroval sveto mašo. Osrednja slovesnost ob dnevu vojaškega vikariata pa bo v nedeljo na Brezjah.

Vojašnica na Vrhniki je predzadnja v Sloveniji dobila kapelo, kjer se bodo zbirali vojaki različnih veroizpovedi. Kot celoten vikariata, je tudi omenjena kapela posvečena sv. Juriju, za katerega legenda pravi, da je premagal zmaja. »Sporočilo za vojsko: nikoli nobenemu zmaju ne žrtvujemo ljudi. Vsaki ideologiji in vsakemu poskusu, ki bi zahteval žrtvovanje ljudi, rečemo: Ne. Kajti za to smo, da varujemo ljudi«, je pred blagoslovom zbranim položil na srce ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Naloge vojaškega vikariata, ki nudi duhovno oskrbo pripadnikom slovenske vojske, pa je evangeličanski škof Geza Filo takole povzel: »Svetovanje častnikom in vojakom v dilemah s področja etike, morale, ter verskih vprašanj, stalna prisotnost med pripadniki vojske, skrb za varovanje človekovega dostojanstva od rojstva do smrti in po njej. In to delo ni lahko

Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki
Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki © Marjana Debevec

V nagovoru med sveto mašo je nadškof Zore izpostavil lik današnjega godovnjaka cestninarja Mateja, ki so ga vsi ljudje obsojali, Jezus pa je v njem videl svojega učenca. »In ta pogled želim tudi vsakemu izmed vas. Ko se zjutraj srečate, da tvoj pogled ni samo pogled nekoga, ki začenja svoj delovni dan, ampak pogled nekoga, ki samega sebe gleda skozi Jezusove oči in hkrati tudi vse okoli sebe začne gledati skozi takšne oči

Danes obhajamo tudi svetovni dan molitve za mir. Po besedah vojaškega vikarja Mateja Jakopiča je vojak prvi, ki si želi miru, saj ima izkušnjo, kaj pomeni, ko teče kri.

Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki
Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki © Marjana Debevec

Ob prazniku molitve za mir pa bo koprski škof Jurij Bizjak sveto mašo nocoj daroval ob spomeniku in pomniku Poti miru na Cerju.

Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki
Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki © Marjana Debevec

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.