Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:57

Papež prenovil inštitut o družini

Papež med družinami
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je s posebnim pismom Motu proprio prenovil Papeški teološki inštitut Janez Pavel II., ki bo tako razširil obseg delovanja na področju družine in sicer v luči spodbude Radost ljubezni.

Papež Frančišek je prenovil inštitut o družini, ki ga je pri lateranski univerzi ustanovil že sv. Janez Pavel II, in sicer tako, da je razširil obseg njegovega delovanja. Po dveh sinodah o družini namreč tudi v Cerkvi prihaja do večjega zavedanja o evangeliju družine in novih pastoralnih izzivih, na katera je krščanska skupnost poklicana odgovoriti, je zapisal sveti oče.

Prepričan je namreč, da je dobro družine odločilnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve. Pozornost naj bi zato usmerili na konkretno realnost, ki zahteva analitičen pristop z različnih zornih kotov, obenem pa se ne smemo zadovoljiti s pastoralnimi pristopi iz preteklosti, je prepričan papež.

Prenovljeni inštitut bo tako tesno sodeloval z raznimi ustanovami Svetega sedeža, kot so Kongregacija za katoliško vzgojo, dikasterij za laike, družino in življenje ter s papeško Akademijo za življenje. Omogočil pa bo pridobitev tako diplome kot tudi doktorata.

Po besedah velikega kanclerja inštituta nadškofa Vincenza Paglie bo študij poleg moralne in zakramentalne teologije na področju družine vseboval tudi svetopisemsko, dogmatično in zgodovinsko. Frančišek je namreč po besedah nadškofa Paglie dobro razumel, da družina ni nek abstrakten ideal, ampak predstavlja večinski del družbe, ki mora znova odkriti svojo poklicanost.


Ne spreglejte: