Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:54

Nadškof Zore čestital zlatim košarkarjem, uršulinke izobesile transparent, župnik v Gornjem Gradu zvonil

Poln Kongresni trg
Foto © ARO

"Zahvaljujem se vam, ker ste nam ob vrhunskih predstavah ves čas pomagali do narodnega ponosa in do jasno izražene istovetnosti," je v voščilu zlatim košarkarjem zapisal nadškof Stanislav Zore.

"Bilo je, kot bi nevidni dirigent usmerjal Slovenijo. Vsi skupaj smo zadrževali dih, vsi smo hkrati vzklikali od navdušenja, kot eden smo doživljali tekme, ki ste jih, naša košarkaška reprezentanca, igrali na letošnjem evropskem prvenstvu. Tudi košarkarji ste igrali duhu vsi za enega eden za vse. Pred seboj ste imeli jasen cilj: osvojiti čim boljše mesto na prvenstvu. Vsako tekmo ste začeli s tem ciljem in vsako ste odigrali v tem duhu. In ste zmogli. Sposobnosti posameznikov so se združile v ekipo, ki je bila tako močna, da ji noben nasprotnik vse do konca ni mogel do živega. Tako ste postali prvaki. Dragi naši košarkarji, naši evropski prvaki, čestitam vam ob uspehu, ki ste ga dosegli s svojim garanjem in ob podpori vseh strokovnih sodelavcev. Zahvaljujem se vam, ker ste nam ob vrhunskih predstavah ves čas pomagali do narodnega ponosa in do jasno izražene istovetnosti. Vesel sem, da ste to, kar ste, in to tudi sproščeno pokažete Evropi.

Želim vam, da se poškodbe čim prej pozdravijo in da najdete nekaj časa, da boste lahko poveselili in praznovali tudi s svojimi najbližjimi. Čestitam in hvala vam za vse, naši evropski prvaki," je zapisal nadškof Zore.

Tekma je pred televizijske sprejemnike privabila domala vse. Med mnogimi navijači so tudi sestre uršulinke, ki izročajo uspeh naše ekipe v Božje roke, na samostanu na Kongresnem trgu pa so v pozdrav košarkarjem izobesile dva transparenta, na enem piše "Bogu hvala" na drugem pa "Bog blagoslovi Slovenijo". Tekmo je spremljal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Sprva ga je zamikalo, da bi si tekmo ogledal na Kongresnem trgu v Ljubljani, vendar jo je na koncu spremljal iz domačega naslonjača. Sam je bil že nekoliko prej kar gotov, da bodo slovenski košarkarji dobili zlato medaljo, zato med tekmo ni bil nervozen. Je pa v svoje prepričanje malo podvomil, ko so Srbi izenačili, na koncu pa se je izjemno veselil. Bolj je bil sicer na trnih med tekmo s Španijo.

Friškovec je izpostavil, da tovrstni uspehi združijo cel narod. Na to kaže tudi to, da se ljudje različnih pogledov in prepričanj zberejo ter skupaj spremljajo slovenske športnike. Ob tem pa je povedal, da naše športnike zelo občuduje, saj vlagajo veliko truda v to, da žanjejo uspehe. "Mi se veselimo zgolj uspeha na koncu, pri tem pa pozabljamo, koliko odrekanja je potrebnega na športnikovi poti," je poudaril ter dodal, da so nam lahko naši športniki vzor in se lahko od njih marsikaj naučimo.

Župnik Ivan Šumljak iz Gorenjega Grada pa je povedal, da so v čast zmagi zadoneli zvonovi. "To je velika hvaležnost našim košarkarjem, ker so bili res fenomenalni, da ne rečem celo čudežni. In pri taki stvari je treba reči Bogu hvala in zvonovi so tisti stik z nami in z Bogom," je dejal za radio Antena župnik Šumljak, ki je tekmo v župnišču spremljal z mladimi in po njej vklopil zvonove.

Transparent na uršulinskem samostanu na Kongresnem trgu
Transparent na uršulinskem samostanu na Kongresnem trgu

 

 

 


Ne spreglejte: