Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenci dolgo v noč slavili zlato medaljo naših košarkarjev

Slovenija | 18.09.2017, 16:18 Andrej Šinko

Slovenski košarkarji so s sinočnjo z zmago v finalni tekmi evropskega prvenstva proti Srbiji osvojili zlato kolajno. V Carigradu je tekmo spremljalo približno 7000 slovenskih navijačev, v domovini pa tako ali drugače praktično vsi, nekateri pred domačimi televizijskimi zasloni, drugi na prostem v večjih mestih, tretji pa v lokalih.

Finalno tekmo je v Carigradu spremljalo več tisoč slovenskih navijačev, ki jih je ob zaključku tekme zajel val veselja, objemov, stiskov rok pa tudi solze sreče. Slavili so z vzklikanjem: »Mi prvaki« in »Šampioni«, vihrale so slovenske zastave in zeleni šali. Naša novinarka Helena Škrlec je poudarila, da čeprav se je že nekaj trenutkov pred koncem tekme vedelo, da bomo postali evropski prvaki, je kar nekaj časa trajalo, da so v dvorani dojeli, da se je to res zgodilo. Ob tem je pojasnila še, da so ob podelitvi slovenski navijači najprej športno pozdravili reprezentanco Srbije, ki se je veselila srebrne medalje. Ko so po medalje prišli slovenski košarkarji aplavz kar ni in ni potihnil, prav tako pa ni bilo mogoče ostati ravnodušen, ko je zadonela naša Zdravljica in ko so naši košarkarji na prizorišče podelitve na ramenih prinesli poškodovanega Luko Dončića.

Kako smo spremljali tekmo doma?

Prenos nedeljskega finala Eurobasketa na Kanalu A je bil najbolj gledana športna oddaja vseh časov na slovenskih televizijah, so sporočili iz Pro Plus. Celotno tekmo si je po njihovih podatkih ogledalo 84 odstotkov vseh gledalcev, ki so takrat gledali televizijske programe. Absolutni rekord pa je dosegla zaključna slovesnost s podelitvijo pokala, ki naj bi si jo ogledalo 93 odstotkov gledalcev, ki so takrat gledali televizijo.

V Sloveniji si je največ navijačev tekmo ogledalo na ljubljanskem Kongresnem trgu, zmotil pa jih ni niti dež, opremljeni so bili z navijaškimi rekviziti in slovenskimi zastavami. Med njimi pa je odmevalo: »Kdor ne skače ni Slovenc.« Med tamkajšnjimi navijači je bil tudi slovenski par, ki živi na Malti, a se je za čas finala vrnil v Slovenijo. »Sva slučajno tukaj. Neverjetno! Nisem si tega mislil. Spremljal sem, kako je ta reprezentanca rasla iz tekme v tekmo. To je en vrhunec, največji dogodek v zgodovini slovenskega športa. Nedvomno. Super,« je dejal Jure Rejec. Med navijači v prvih vrstah je bil tudi obiskovalec iz Kitajske iz Pekinga: »Čestitam Sloveniji! Sem prvič tukaj v Sloveniji. To je bil moj prvi dan obiska v vaši državi. Zelo sem vesel, da sem lahko bil priča temu, da je Slovenija postala prvak. Z lastnimi očmi sem se lahko prepričal, da ste Slovenci zelo prijazni, zelo povezani, ste majhna država, ampak zelo močni.«

Slavile so ulice, čestitke tudi na družabnih omrežjih

Po zmagi se je začelo slavje na ulicah, v lokalih, pokale so petarde, veselje pa se je širilo tudi po družabnih omrežjih, kjer so praktično vsi bili ponosni na reprezentanco in se veselili z njo. Za zmago je reprezentantom čestital tudi naš politični vrh. Predsednik države Borut Pahor je na tviterju zapisal »Čestitke in hvala«, premier Miro Cerar pa »Izjemnooo«. Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša pa: »Nismo največji, nismo najmočnejši ... Lahko pa smo NAJBOLJŠI!!«. Predsednik škofovske konference in ljubljanski nadškof Stanislav Zore je sporočil, da je reprezentanca dosegla izjemen uspeh in da se od naših košarkarjev lahko učimo, kaj pomeni ekipni duh.

Kako so zgodbo spremljali mediji?

S pohvalami pa niso skoparili niti domači niti tuji mediji. Največ zaslug za uspeh slovenske reprezentance so pripisali Dragiću in Dončiću, omenjali pa so tudi druge naše fante, med njimi Prepeliča, Blažiča in Randolpha, ki da so odlično opravili svoje delo, ko sta naša najboljša obsedela na klopi, en zaradi poškodbe, drugi zaradi utrujenosti in krčev.

Srbski mediji, ki so sicer hvalili kvaliteto slovenske izbrane vrste, so bili kritični do sodnikov, ki da niso dobro opravili svojega dela. Pri tem je potrebno poudariti, da to prvenstvo zaradi spora med košarkarskimi organizacijami niso sodili najboljši svetovni sodniki, in da so veliko napačnih odločitev skozi celotno prvenstvo sprejeli tudi v škodo Slovenije, ki je na koncu vseeno pokazala daleč najboljšo igro.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo odlikovana

Predsednik države Borut Pahor bo slovenski košarkarski reprezentanci podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa in za navdih ljudem.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...