Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:30

VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.


Umrl kardinal Lehmann: Človek dialoga

V 81. letu starosti je včeraj umrl nemški kardinal Karl Lehmann. Kot teolog in škof je vplival na oblikovanje Cerkve in družbe, ne samo v Nemčiji, ampak tudi po svetu. V domovini je bil glavni motor za izvajanje koncilskih sklepov ter dialog med katoličani in luterani. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je bil vedno odprt za vprašanja in izzive časa ter je podajal odgovore in usmeritve izhajajoč iz Kristusovega sporočila. Spremljal je osebe na njihovi poti ter iskal to, kar združuje onkraj meja veroizpovedi, prepričanj ter držav. Pogrebna sveta maša bo 21. marca v mainški stolnici.


Papež Frančišek poziva, naj živimo v veseli zavesti: "Bog je z menoj"

Mineva 60 let, odkar se je papež Frančišek pridružil Družbi Jezusovi. Posvečen je bil 11 let pozneje. A tega pri današnjem opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu ni omenjal. Med množico romarjev na trgu so bile številne skupine s svojimi transparenti ter Brazilci s svojo dobro prepoznavno zeleno-modro zastavo. Posebno vzdušje veselja pa so med prisotne prinesli birmanci iz italijanskega Tivolija, ki so ob papeževem pozdravu v sinje nebo spustili na stotine rdečih balonov.


V zadnjih 50 letih pri nas višja temperatura zraka in pogostejše obilne padavine

Štirinajst članic Evropske unije se je zavzelo za krepitev podnebnega financiranja znotraj prihodnjega večletnega skupnega proračuna. V posebni izjavi so pozvale k ohranitvi zaveze, da je treba najmanj petino proračuna nameniti za projekte, katerih namen je uresničiti podnebne cilje. Med podpisnicami je tudi Slovenija. V zadnjega pol stoletja v naši državi zaznavamo višjo temperaturo zraka, pogostejše vročinske valove in obilne padavine.


Papež: Z grehom se oddaljimo od Boga, On pa se ne oddalji od nas!

Papež Frančišek je popoldne v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, med katerim je poudaril, da nas Božja ljubezen odrešuje greha. Preden je spovedal, pa je tudi sam pokleknil pred duhovnikom, da bi prejel zakrament sprave. Dogodek je sicer potekal v sklopu svetovne pobude 24 ur za Gospoda, ki vključuje češčenje Najsvetejšega in možnost za spoved skozi vso noč.


AVDIO: Prvi obraz krščanskih poslovnežev Rolando Medeiros

V Sloveniji se je v ponedeljek in torek mudil predsednik Svetovnega združenja krščanskih poslovnežev Rolando Medeiros. Sestal se je s predstavniki slovenskih krščanskih poslovnežev in s predsednikom Slovenske škofovske konference nadškofom Stanislavom Zoretom.


Svet povezan v češčenju in spovedi

V baziliki sv. Petra in po številnih škofijah sveta bo danes potekala pobuda 24 ur za Gospoda. Gre za 24 urno češčenje Najsvetejšega in možnost srečanja z Jezusom v zakramentu svete spovedi. V vatikanski baziliki bo spokorno bogoslužje popoldne vodil papež Frančišek, ki bo zatem tudi spovedoval. V Sloveniji omenjena pobuda poteka v okviru radijskega misijona na cvetni petek.


Meditacije za križev pot v rimskem Koloseju napisali mladi

Papež Frančišek je pripravo besedil za križev pot v rimskem Koloseju letos zaupal skupini 15-ih mladih. Pri tem jih je vodil docent religije, novinar in pisatelj Andrea Monda.


Ob 8. marcu poudarek tudi na vlogi žensk v Katoliški cerkvi

Na Slovenski škofovski konferenci ob svetovnem dnevu žensk poudarjajo, da ima v krščanski teologiji in verovanju najvišjo čast Devica Marija, ki se je odzvala na Božje povabilo in postala Božja Mati. V Katoliški cerkvi v Sloveniji so ženske najpogosteje prisotne na odgovornih in vodstvenih delovnih mestih v pastorali, katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah in v laiških združenjih.


Janša: rešitev za tožbe je sprememba ustavnega zakona

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci predstavil predlog, s katerim bi lahko preprečili škodo, ki jo Novi Ljubljanski banki povzroča Hrvaška s svojimi tožbami. Nova ljubljanska banka je doslej že izplačala denar hrvaškim bankam po dveh pravnomočno izgubljenih tožbah na pristojnem zagrebškem sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve, je pred dnevi poročala ameriška agencija Bloomberg. Neuradno gre za nekaj več kot 6,1 milijona kun oziroma 813 tisoč evrov prenesenih deviznih prihrankov nekdanje Ljubljanske banke.


Novejše novice | Starejše novice