Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.


Škof Stanislav Lipovšek v Celju obhajal 50 let mašništva

Celjski škof Stanislav Lipovšek je včeraj v do zadnjega kotička polni stolnici sv. Danijela v Celju obhajal zlato mašo. Slovesnosti so se udeležili tudi številni duhovniki, redovniki in redovnice. Voščilo je škofu Lipovšku poslal tudi papež Frančišek, ki je zapisal, da Boga prosim, naj mu, ko obhaja to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe.


Papež o veri, ki je zmožna doseči čudeže

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je kljub tamkajšnji poletni vročini z raznih koncev sveta zbralo zelo veliko romarjev. Med pozdravi, ki jim jih je papež Frančišek namenil po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu, so mu veselo mahali in vzklikali v odmev. V nagovoru se je sveti oče dotaknil glavne vsebine evangeljskega odlomka današnje 13. nedelje med letom. Ta govori o dveh Jezusovih čudežih, ki so bili sad njihove žive vere in zaupanja v Božjo dobroto.


Se izgubljena hči Cerkve vrača?

Torkovo srečanje med papežem Frančiškom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom se je v zgodovino zabeležilo kot eno najdaljših srečanj med papežem in nekim državnim voditeljem. Pogovarjala sta se 57 minut, srečanje pa se je s strani Macrona končalo celo s poljubom na obe lici. Povsem nepričakovana gesta za predsednika države, ki velja za zibelko laičnosti. Portal Crux se zato sprašuje, ali se je izgubljena hči Cerkve, torej Francija, vrnila.


Kritike na račun politike in bank

Novo vlado čaka veliko izzivov tudi na področju bančnega sektorja in kapitalskega trga. Na to so politiko opozorili na včerajšnjem posvetu, ki so ga skupaj pripravili predstavniki civilne iniciative Izbrisani mali delničarji Nove KBM, društva Sinteza-KCD in Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Med drugim kot sporno navajajo, da se število malih delničarjev zmanjšuje, v zadnjih dveh letih je manjše za 42 odstotkov. Menijo, da prihaja do sistematičnega uničevanja slovenskega gospodarstva in kapitalskega trga.


AVDIO: Nadškof Cvikl posvetil štiri jezuitske novomašnike

V Družbi Jezusovi so se na predvečer praznika sv. Petra in Pavla razveselili štirih duhovnikov. V cerkvi sv. Jožefa na Poljanah je mariborski nadškof Alojzij Cvikl zakrament mašniškega posvečenja podelil Roku Bečanu iz župnije Lovrenc na Pohorju, Benjaminu Bevcu iz župnije Cerklje ob Krki, Egonu Hriberšku iz župnije Križevci pri Ljutomeru ter Marku Pavliču iz župnije Kranj.


Papež novim kardinalom: Nihče naj ne bo vzvišen!

Papež Frančišek je v četrtek na konzistoriju umestil 14 novih kardinalov, ki prihajajo iz različnih delov sveta, kar kaže na vesoljnost Cerkve. V nagovoru jim je dejal, da nihče ne sme biti vzvišen in na drugega gledati od zgoraj navzdol, razen ko mu pomaga, da vstane. Pojasnil je, da je najvišje odlikovanje služenje Kristusu v lačnem, pozabljenem, zaprtem, bolnem, skratka v konkretnih osebah. Omenil je tudi spletke v cerkvenih ustanovah. Te po njegovih besedah otopijo srce in poslanstvo in ju naredijo sterilna.


Sestanek bo ta dan ob tej uri v Pučnikovi sobi …

V Evropskem parlamentu v Bruslju so pripravili slovesnost ob poimenovanju ene od konferenčnih dvoran po očetu slovenske države Jožetu Pučniku. Pobudo za to je dal evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, pri uresničitvi mu je pomagal vodja te politične skupine v edini neposredno voljeni ustanovi v Evropski uniji Manfred Weber. Na slovesnost inavguracije so prišli predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, predsednik naše države Borut Pahor in prvak SDS Janez Janša. Udeležili so se je tudi ostali visoki gostje in Pučnikov sin Gorazd z družino.


Evtanazija: usmrtitev iz usmiljenja ali zaradi finančnega interesa?

V zadnjem času v medijih vedno pogosteje zaznamo članke, ki izpostavljajo prednosti evtanazije. Zelo odmevna je bila v zadnjem času zgodba malega Alfieja Evansa iz Velike Britanije, pa tudi 104-letnega avstralskega znanstvenika David Goodalla, ki si je prejšnji mesec v Baslu vzel življenje s pomočjo švicarskega združenja »Lifecircle« in partnerske organizacije »Exit International«. Tudi v Sloveniji se že pojavljajo bolj ali manj glasne zahteve po uzakonitvi evtanazije. V oddaji Pogovor o smo z različnih vidikov odprli to težko vprašanje, ki zahteva predvsem veliko rahločutnosti do vsakega človeka. Z nami so bili s. Emanuela Žerdin iz hiše Ljubhospic, dr. Mateja Lopuh, vodja Centra za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo, ter prof. dr. Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino in član komisije za medicinsko etiko.


Papež: Bog najprej daje, potem zapoveduje

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o desetih božjih zapovedih. Če želimo mlade približati krščanstvu, ne smemo začeti pri dolžnostih, nalogah in obveznostih, ampak pri ljubezni Očeta, je poudaril sveti oče in dodal, da nas je Bog z zapovedmi osvobodil egoizma, greha in verig suženjstva.


Novejše novice | Starejše novice