Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 20:30

Jeretič meni, da bo vlada popustila

Leto se bliža koncu, razpoloženje v političnih strankah pa ni nič kaj mirno, kot se za advent spodobi. Za dvig pritiska skrbijo po eni strani sindikati, po drugi pravniki, ki nasprotujejo vladnim načrtom na področju uresničevanja ustavne odločbe o financiranju šolstva, tudi uresničevanje arbitražne odločbe ni mačji kašelj. Vsaj gospodarska rast je novica, ki je spodbudna in če nič drugega, se vlada hvali z njo, čeprav na statističnem uradu pojasnjujejo, da je razlog za številko predvsem v povečanem izvozu. Poklicali smo političnega analitika in strokovnjaka za politični marketing Sebastjana Jeretiča.


Novinar na sodišču

Dopoldne se je na okrožnem sodišču začel sodni proces zoper publicista Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta, ki sta v Reporterju pisala o nekdanjem vodji SDV Janezu Zemljariču. Kršinar je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da tovrstni pritiski nanj ne vplivajo v tem smislu, da bi se v prihodnje bal pisati o teh temah, pač pa ga še bolj spodbujajo k raziskovanju delovanja nekdanje Udbe.


Papež na letalu: Z generalom v Mjanmaru se nisem pogajal o resnici

Papež Frančišek se je, kot že običajno, na povratnem letu iz Bangladeša srečal z novinarji. Na vprašanje, zakaj ni omenil besede Rohinga v Mjanmaru je dejal, da se z generali ni hotel pogajati o resnici. Njegovo sporočilo pa je bilo jasno. Želel je tudi, da bi bila vsa vprašanja vezana na njegovo potovanje, vendar pa je naredil izjemo in odgovoril na vprašanje o nevarnosti jedrskega orožja. Zatrdil je, da smo prišli meje, ko se lahko zaradi tega orožja uniči celotno človeštvo. Zato je vprašanje, ali je že posedovanje takšnega orožja zakonito.


Papež: Katoliška skupnost v Bangladešu je kot gorčično seme

Papež Frančišek se je v Bangladešu srečal tudi z duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci v cerkvi Svetega rožnega venca v Daki. Med drugim jim je dejal, da posvečeno življenje ni kariera, ampak služenje Kristusu.


Posodabljajte notranjo programsko opremo s poslušanjem Gospoda

Papež Frančišek je končal obisk v Bangladešu in je že na poti proti Rimu, kjer ga pričakujejo ob 23. uri. Njegovo zadnje dejanje je bilo srečanje z mladimi, ki jih je spodbudil, naj gredo pogumno naprej in naj se naučijo sprejeti tistega, ki misli drugače.


Papež skupino beguncev Rohinga prosil odpuščanja

Papež Frančišek je danes ob sklepu medverskega srečanja v Bangladešu nagovoril skupino beguncev iz preganjane etnične skupine Rohingya iz Mjanmarja. V imenu nasilnežev jih je prosil odpuščanja.


Papež na medverskem srečanju o odprtosti srca

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Bangladeša je bilo današnje medversko srečanje za mir. Uvodoma so zbrane nagovorili nadškof v Daki kardinal Patriack D'Rozario, predstavniki muslimanske skupnosti, hindujcev in budistov, anglikanski škof pa je vodil molitev za mir. Papež je zaželel, da bi bilo njihovo srečanje jasno znamenje zavzemanja verskih voditeljev in vseh vernikov za življenje v medsebojnem spoštovanju.


Papež v Bangladešu posvetil 16 duhovnikov: Prva podpora njim je molitev

Papež Frančišek je današnji dan v Bangladešu začel s sveto mašo pri kateri je posvetil 16 novih duhovnikov. Spomnimo, da je enako med svojim obiskom leta 1986 storil Janez Pavel II., ki je takrat mašniško posvečenje podelil 19 novim duhovnikom. Frančišek je katoličane, ki jih je v tej državi le 0,2 odstotka, pozval, naj jih podpirajo in molijo zanje. Maše se je udeležilo približno 100.000 ljudi, mnogi so za potovanje v Dako potrebovali 2 dni.


Papež mladim v Mjanmaru: Ste znamenje upanja. Kričite Evangelij z življenjem.

Papež je obisk v Mjanmaru danes sklenil z mašo za mlade, v katerih vidi znamenje upanja. V tem smislu jih je pozval, naj kričijo Evangelij, a ne z glasom, ampak življenjem in srcem.


Budisti in katoličani skupaj za dobro vsakega človeka

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Mjanmara je bilo današnje srečanje z vrhovnim svetom 'Sangha' budističnih menihov. Zbrali so se v enem od najbolj pomembnih budističnih templjev na Jugovzhodu Azije. Papež je v nagovoru izpostavil skupno zavzemanje katoličanov in budistov za mir in spoštovanje človekovih pravic. Ljudje namreč potrebujejo takšno skupno pričevanje verskih voditeljev, je zatrdil. Predsednik menihov pa je uvodoma ostro obsodil vsako nasilje v imenu religije in poudaril, da bi morali verski voditelje svoje vernike učiti pristnih naukov.


Novejše novice | Starejše novice