Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Slovenija se je poigrala s Španijo in se uvrstila v finale EP

| 14.09.2017, 22:24

Košarkarji Slovenije so se uvrstili v finale evropskega prvenstva. V Carigradu so premagali Španijo z 92:72 (25:19, 49:45, 73:57), v finalu v nedeljo ob 20.30 pa se bodo merili z zmagovalcem drugega polfinala med Srbijo in Rusijo.

Z uvrstitvijo v finale ima Slovenija že zagotovljeno prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci, hkrati pa je edina neporažena reprezentanca na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu.

Neomadeževano statistiko ima tudi selektor Igor Kokoškov, ki za krmilom Slovenije še ni izgubil uradne tekme. Lani je dobil vseh šest dvobojev v kvalifikacijah, na letošnjem eurobasketu pa ima osem zaporednih uspehov.

Uspeh nad branilci naslova in trikratnimi evropski prvaki zadnjih štirih prvenstev oziroma najboljšo reprezentanco zadnjega desetletja v Evropi je med slovenskimi navijači sprožil val navdušenja. V dvorani Sinan Erdem je bilo približno tisoč Slovencev, ki so še dolgo v noč slavili in skakali, pred televizijskimi ekrani pa se je zbralo rekordno število gledalcev za športne dogodke.

Uvrstitev v finale evropskega košarkarskega prvenstva je eden od največjih uspehov slovenskega športa, zlata medalja pa bi bila prva na največjih tekmovanjih v ekipnih športih. Do zdaj se lahko Slovenija pohvali z evropskim srebrom in svetovnim bronom rokometašev ter drugim mestom odbojkarjev na EP.

Z zmago v finalu lahko Slovenija postane prva država, ki je dobila vseh devet tekem. Odkar je Fiba razširila evropska prvenstva na 24 reprezentanc, torej na zadnjih štirih, še nobena ekipa ni prišla do naslova brez poraza, v sistemu 16 ekip pa je to nazadnje uspelo Litvi 2003.

Že prvi polčas je veliko obetal. Slovenija je tekmo začela v postavi Dragić-Blažič-Dončić-Randolph-Vidmar in v vseh štiridesetih minutah le enkrat prepustila vodstvo - uvodnih 2:0. Sledili sta dve trojki in v osmi minuti 17:10. V prvi četrtini je Slovenija natančno zadevala za tri točke (6:8) in imela že osem strelcev.

Španija je svojo obrambo usmerila v Gorana Dragića in Luko Dončića, prav širina klopi pa je Sloveniji omogočila, da je še naprej gospodarila na parketu. Španija se je nekajkrat približala na dve točki zaostanka, naši so v 19. minuti imeli že 47:38, na polčas pa sta ekipi odšli z rezultatom 49:45.

Slovenija je v prvem polčasu prejela preveč točk, a je bila v napadu znova pri svojem povprečju na tem prvenstvu - slabih 90 točkah ob koncu tekme. V nadaljevanju se ni ustavila. Prvič je do dvomestne prednosti prišla v 24. minuti (55:45) in tu se je pravo rajanje začelo. Slovenski fantje so bili neustavljivi in do 30. minute so si nabrali že 18 točk prednosti (73:55).

Veselje košarkarjev
Veselje košarkarjev © www.fiba.basketball/eurobasket/2017/All-game-photos/#iset=c0277aff-709a-44eb-8d68-89d69ec26df8&iid=ce2552e4-a57b-40af-9f4a-289a01ec8cb0
Anthony Randolph je navduševal z natančnim metom, Gašper Vidmar je bil za svoj 30. rojstni dan preširoka in previsoka ovira za brata Gasol, Klemen Prepelič je rešetal špansko mrežico z razdalje, partijo prvenstva sta prikazala Saša Zagorac in Žiga Dimec, Luka Dončić pa je bil zgodba zase. Pri osemnajstih letih je bil že po treh četrtinah na pragu trojnega dvojčka - 11 točk, 8 skokov, 8 podaj. Na koncu sta mu le dve podaji zmanjkali, da bi postal najmlajši igralec v zgodovini evropskih prvenstvih s trojnim dvojčkom in šele četrti na eurobasketih oziroma od leta 1935 dalje. To je uspelo le Stojku Vrankoviću (1993), Toniju Kukoču (1995) in letos Romunu Andreju Mandacheju.

Slovenija je bila toliko boljša, da je bila zadnja četrtina zgolj formalnost. Prepelič jo je odprl s 76:57, ko jo je Dragić začinil s trojko od table za 83:65, pa je bilo tudi Špancem jasno, da bodo v nedeljo ob 16. uri igrali le za bron. Rajanje na tribunah in pred TV ekrani v Sloveniji se je začelo ...

Kar pet igralcev je doseglo dvomestne številke. Po 15 točk sta dosegla Anthony Randolph (6:9 iz igre, trojke 3:3) in Goran Dragić (6 podaj, 5 skokov, met 6:15), 13 jih je zbral Klemen Prepelič (trojke 3:4), 12 Gašper Vidmar (5:7 iz igre, 5 skokov), Luka Dončić pa je tekmo končal pri enajstih točkah, 12 skokih in osmih podajah.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...