Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:09

Belgijski red kljubuje Vatikanu: Še naprej bodo omogočali evtanazijo.

Evtanazija
Foto © Radio Vatikan

Belgijski redovniki Kongregacije Bratov ljubezni bodo v 15-ih psihiatričnih bolnišnicah, ki jih upravljajo, še naprej omogočali evtanazijo, kljub temu, da jih je Vatikan pozval, naj s tem prenehajo. Redovniki bi morali do konca avgusta vrhovnemu predstojniku reda poslati podpisano pismo, v katerem bi potrdili svojo zavezanost cerkvenemu nauku. A je belgijska veja reda pred dvema dnevoma sporočila, da bodo še naprej izvajali evtanazijo. Vatikan se na to še ni odzval.

Spomnimo: Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji.

Vrhovni predstojnik reda je to ostro obsodil in za pomoč prosil tudi papeža. Vatikan je sprožil preiskavo in belgijski veji reda dal ultimat. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali evtanziji, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava.

Nadzorni odbor bolnišnic, v katerem je nekaj redovnikov, večinoma pa laiki, je v izjavi 12. septembra zavrnil vatikansko zahtevo in zapisal, da bo še naprej stal za svojim stališčem o evtanaziji pri duševnih bolnikih. Še več, trdi, da je njegovo stališče še vedno skladno s cerkvenim naukom. A Katekizem Katoliške Cerkve je v členu 2277 jasen: »Naj bodo nagibi in sredstva kakršnikoli, direktna evtanazija obstaja v tem, da napravi konec življenju prizadetih, bolnih ali umirajočih oseb. Moralno je nesprejemljiva.«

Nizozemska, Luksemburg in Belgija so države, kjer zdravniki pod določenimi kriteriji lahko zakonito nudijo pomoč pri umiranju duševnim bolnikom, ki izrazijo to zahtevo.

Pričakovati je, da se bo Vatikan odzval na odločitev belgijskih redovnikov. Med možnimi ukrepi cerkveni pravniki omenjajo, da bodo člani nadzornega odbora bolnišnic izključeni iz reda, omenjenih 15 psihiatričnih bolnišnic, ki oskrbujejo približno 5000 pacientov, pa bo izgubilo pravico, da se bodo imenovale katoliške.

 


Ne spreglejte: