Ljubljana, petek, 20. julij 2018, 06:59

Narod, ki ima otroke, ima upanje

Papež Frančišek poljublja otroka
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci strnil vtise s svojega 20. mednarodnega potovanja. V zvezi s 50-letno vojno med gverilci in vlado je dejal, da je hudič v Kolumbiji ustvaril delitve, a ni zmagal. Kolumbijce je označil za narod, ki je kljub velikemu trpljenju vesel. In ima otroke, kar mu daje upanje za prihodnost.

Papeža so v Bogoti, Villavicenciu, Medellinu in Cartageni najbolj ganile množice in v množicah očetje in mame z otroki, ki so jih dvigovali, da bi jih blagoslovil:

»S ponosom so kazali svoje otroke. Kot bi hoteli reči, to je naš ponos, to je naše upanje. Ob tem sem razmišljal: narod, ki je sposoben imeti otroke in jih kaže s ponosom, kot upanje; takšen narod ima prihodnost. To mi je bilo zelo všeč.«

Papež Frančišek je v Kolumbiji utrpel poškodbo na levi strani obraza, prebil si je arkado in dobil podplutbo na ličnici, ko se je zaletel v steklo papamobila.
Papež Frančišek je v Kolumbiji utrpel poškodbo na levi strani obraza, prebil si je arkado in dobil podplutbo na ličnici, ko se je zaletel v steklo papamobila


Papež je med drugim spomnil na molitev za narodno spravo in beatifikacijo dveh mučencev ter ob tem dejal: »Beatifikacija dveh mučencev je nazorno spomnila, da mir tudi in morda predvsem temelji na krvi številnih pričevalcev ljubezni, resnice, pravičnosti in na mučencih, ki so bili ubiti zaradi vere.«

Po papeževih besedah narediti korak k spravi, kar je bilo geslo potovanja, pomeni tudi približati, skloniti in dotakniti se rane ranjenega in zapuščenega brata. Zgled tega sta sv. Peter Klaver in sv. Maria Bernarda Bütler, ki sta življenje posvetila ubogim in odrinjenim. S tem sta pokazala pot pravi revoluciji, tisti evangeljski, neideološki, ki zares osvobaja ljudi in družbe preteklega in sodobnega suženjstva.

Potica za zajtrk

Ob koncu dodajmo še to, da so papežu na kolumbijski nunciaturi, kjer je bival med obiskom, za zajtrk postregli tudi s slovensko potico. Kot poroča spletni portal Družine, sta jo spekli hči in tašča Marka Vombergarja, fotografa, ki je za katoliški portal Aleteio pokrival papežev obisk v Kolumbiji. Zamisel za to pa je dal tajnik na nunciaturi, slovenski duhovnik Matjaž Roter. Pogovor s slednjim bomo na Radiu Ognjišče objavili v jutrišnjem Mozaiku dneva ob 18.30.


Ne spreglejte: