Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ministrica Milojka spet na tnalu

Slovenija | 12.09.2017, 14:53 Tanja Dominko

Državni zbor se bo jutri sestal na izredni seji, tokrat bodo že drugič v tem mandatu pod drobnogled vzeli delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Presenečenj verjetno ne bo, za interpelacijo ni napovedana zadostna podpora.

Poslanci SDS so interpelacijo vložili julija, očitajo pa ji, da ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma razmer. Na pediatrični kliniki danes ne bi bilo takšno stanje, če bi reagirala že v letu 2015, ko je bilo objavljeno mednarodno poročilo o njem. Po njihovem mnenju je Kolar Celarčeva tudi soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica je v odgovoru na interpelacijo, ki ga je vlada podprla konec julija, v celoti zavrgla očitke kot neutemeljene, saj da temeljijo na govoricah, nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. Izdatna pojasnila bo podala tudi jutri in za zdaj se ji stolček še ne trese, čeprav enotne podpore koalicije nima. V DeSUS so ob vložitvi interpelacije celo pozvali ministrico, naj sama odstopi. Vodstvo stranke je sicer o svojih stališčih razpravljajo danes. Predsednik Erjavec je pojasnil, da so z ministričinim delom zelo nezadovoljni. Nekateri poslanci, denimo Tomaž Gantar, celo podpirajo interpelacijo. Rezultat današnjih pogovorov na poslanski skupini pa je naslednji: šest poslancev DeSUS na interpelaciji podprlo ministrico za zdravje, drugi pa bodo vzdržani oz. odsotni.

Obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu. V SD pa so se odločili, da ne bodo pomagali opozicijski SDS in tistim, "ki želijo zrušiti zdravstveni sistem do konca". Po besedah Matjaža Hana s podporo interpelaciji ne bi reševali težav bolnikov, zato je ne bodo podprli oz. bo pet njihovih poslancev podprlo ministrico. Drugače meni poslanec Janko Veber, ki bo glasoval za interpelacijo.

V opozicijski NSi bodo tudi tokrat podprli interpelacijo, v Levici pa ne. Ministrica meni, da bo preživela interpelacijo, saj je koalicija nenazadnje podprla zakone, ki jih je pripravila. Da bi bila interpelacija izglasovana, jo mora podpreti 46 poslancev.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...