Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 12:17

Tebe potrebujem

Škofovska sinoda o mladih prehaja v sklepno fazo. Jutri bo pripravljen prvi osnutek sklepnega dokumenta, o njem bodo sinodalni očetje glasovali v soboto, nato bo v nedeljo še sklepna sveta maša. Na njej bodo prisotni tudi mladi iz mariborske nadškofije. Sicer pa o mladih na sinodi ne razpravljajo samo škofje. Vsak dan je na začetku zasedanja najprej pričevanje enega od mladih delegatov.


Misijonarji, ki služijo 24 ur na dan

Na včerajšnjo misijonsko nedeljo je v Trebnjem potekalo skupno slovensko praznovanje. Slovesno somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. Zbrane pa je po maši nagovorila misijonarka v Ruandi s. Anka Burger.


Posredovati vero do skrajnih mej sveta – misijonska nedelja 2018

V katoliški Cerkvi obhajamo danes 92. svetovni misijonski dan – mi­sijonsko nedeljo. Papež Frančišek v misijonski poslanici tokrat nagovarja mlade v luči sinode škofov, ki te dni poteka v Rimu. Spodbuja jih, naj postanejo misijonarski apostoli, ki so vedno bolj navdušeni za Jezusa in njegovo poslanstvo do skrajnih mej sveta. V naši krajevni Cerkvi bo vseslovensko praznovanje misijonske nedelje potekalo v novomeški škofi­ji, v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem.


Bruselj v ponedeljek od Slovenije pričakuje posodobljen osnutek proračunskega načrta

Evropska komisija je Sloveniji pred koncem tedna poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Vlada Marjana Šarca mora po navedbah komisije odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne.


Papež je pripravljen obiskati Severno Korejo

To je po včerajšnjem srečanju med Frančiškom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal pa je, da so za takšno potovanje potrebne priprave in preudarnost. Povabilo severnokorejskega voditelja je le prvi pristop. Dogodek pa bi lahko prispeval k procesu sprave in jedrskem razoroževanju, je še dejal.


Južnokorejski predsednik papežu predal povabilo Kima na obisk v Pjongjang

Papež je danes sprejel južnokorejskega predsednika, katoličana, Mun Dže Ina. Ta mu je predal povabilo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na obisk v Pjongjang. Po pisanju medijev bi se to lahko zgodilo že prihodnjo pomlad.


Umrl nadškof Giovanni Janez Moretti, sin slovenske matere

V Meini ob jezeru Lago Maggiore v Italiji so se danes poslovili od nadškofa Giovannia Janeza Morettia. Nekdanjega nuncija v Belgiji ter Luxemburgu in pronuncija pri EU so pokopali v njegovem domačem kraju, kjer je umrl ta torek v 95. letu starosti.


Papež: V Medžugorju vlada milost, vendar ...

Papež Frančišek v zvezi z Medžugorjem priznava, da se ljudje tam spreobračajo, vendar meni, da je glede Marijinih prikazovanj potrebno razločevanje. Te trditve so sicer iz leta 2013, objavljene pa so v knjigi z naslovom »To je moja mati – Srečanja z Marijo«, ki je v Italiji izšla danes. Brazilski mariolog, duhovnik Alexandre Awi Mello, v njej prinaša pogovore s papežem Frančiškom o izvoru in razvoju njegovega odnosa z Marijo, odgovore pa pospremi s komentarji in pojasnili, poroča portal Vatican Insider.


Papež: Bližnjega ubijemo, če ga žalimo ali zaničujemo

Papež Frančišek je tudi danes razlagal peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj! Potem ko je prejšnji teden ostro obsodil vsak umor nedolžnih nerojenih otrok s splavom in mlade pozval, naj si življenja ne uničujejo z drogami, pa je ta teden omenjeno zapoved še poglobil. V evangeliju namreč beremo, da je umor že vsaka jeza do brata, žalitev ali zaničevanje.


Razkol v pravoslavni Cerkvi

Ruska pravoslavna Cerkev je prekinila ’evharistično občestvo’ s carigrajskim ekumenskim patriarhatom. Takšno odločitev je sprejela na včerajšnjem zasedanju v Minsku, trajala pa bo dokler ekumenski patriarhat ne bo preklical priznanja neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar je storil minuli četrtek. Gre za razkol v pravoslavju.


Novejše novice | Starejše novice